latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:01 | Аутор: СРНА

Станковић: Ослобођен освједочени убица

Патолог Зоран Станковић, који је вршио обдукцију тијела жртава команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, рекао је Срни да они који су ослободили кривице освједоченог убицу, човјека који је убијао немоћне, старе и изнемогле људе, неће имати миран сан до краја живота.
Зоран Станковић   (Фото:bujanovacke.co.rs) -
Зоран Станковић (Фото:bujanovacke.co.rs)

"Страшно је много докумената који сведоче о његовим злочинима, а проказало се, по ко зна који пут, да је политика изнад истине, и то је нешто што је срамота за људски род. Али, оно што је јако битно - нека ту ружу негују у свом врту они који су га ослободили", поручио је Станковић.

Он је напоменуо да је број жртава за чије је убиство Орић данас ослобођен одговорности у Суду БиХ знатно мањи од стварног броја људи које је убио или њихово убиство наредио.

О Орићевим злочинима, истакао је Станковић, свједочи маса докумената, фотографија и обдукционих налаза, међу којима су они које је приказао на суђењу у Сарајеву, о убиству командира станице полиције из Братунца Милутина Милошевића, чије је тијело пронађено у Сандићима.

"Он је задобио повреду у виду устрелне ране у пределу леђа. Тај пројектил, који смо пронашли у телу, указује да га је упуцао неко ко је припадао командним структурама, пошто се ради о пиштољском метку. Док је лежао на земљи пришао му је неко други и ударио га тупим предметом у пределу лица, разорио кости лица, крова и базе лобање и он је због тога умро", рекао је Станковић.

Он истиче да је многобројна документација о Орићевим злочинима била достављена и Хашком трибуналу, који се, како је навео, "правио невешт, да не поседује ту документацију, а у ствари је ту документацију фактички склонио".

"Имали смо прилику, док сам био сведок-експерт у случају Ратка Младића, да се изненада појави један протокол, а ради се о Костадину Поповићу, који је заробљен у Кравицама са 6. на 7. јануар, у време Божића 1993. године. Одведен је у Сребреницу, био је тамо заробљен и неко га је убио на тај начин што је ударцима у пределу тела преломио већи број ребара, преломио лопатице и направио утиснуте преломе костију лобање. Све је то задокументовано, све је то било у Трибуналу, само не знам зашто то није приказано на суђењу", рекао је Станковић.

Станковић је указао да су "бројни налази достављени не само Хашком трибуналу него и институцијама које се баве прикупљањем података о повредама међународног хуманитарног права, а да не говоримо о људима, који су изгубили целе породице".

"Као што је дечак из Скелана коме су убијени отац, мајка, сестра и бака, које смо нашли и који су убијени на монструозан начин. Ту су и дечаци породице Димитријевић од пет и седам година. То су урадиле те оружане формације Насера Орића. Ту је и мали Слободан Стојановић, кога је убила Елфета Весели", рекао је Станковић.

Он је оцијенио да ће они који су ослободили таквог човјека "имати своју причу и моћи ће да причају својој деци и унуцима, али ће зато и други причати о њима као о људима који су ослободили осведоченог убицу и човека који је учинио много зла људима који живе на том простору".

"Имао сам прилике да будем у истој просторији када је било суђење пред судом у Сарајеву као сведок-експерт и могу да кажем да сам се осећао непријатно, не због тога што се евентуално плашим њега или њему сличних, него сам се осећао непријатно да са једним таквим човеком будем у истој просторији, а камоли да имам неки ближи контакт", рекао је Станковић.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.