latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:30 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Здравствени радници упозорили на тешку ситуацију због царина Приштине!

Напетост на Косову и Метохији не јењава. Одборници скупштине општине Јужне Косовске Митровице подржали су захтјев предсједника општине, Агима Бахтирија, о поновном уједињењу сјеверне и јужне општине.

Градоначелник Сјеверне Митровице, Горан Ракић, поручио је да је захтјев незаконит те да Срби неће одговорити на ту провокацију. Истовремено, oдржан је миран протест здравствених радника због одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Сви одборници гласали су за измјену закона о административним границама, чиме би се омогућило уједињење сјеверног и јужног дијела Митровице. Закон ће у наредним данима бити прослијеђен косовској влади. Градоначелник Сјеверне Косовске Митровице, Горан Ракић, каже да декларација нема правног основа и подсјећа да су институције у Приштини још раније поручиле да за уједињење двије општине нема законског оквира.

"Политички циљ декларације је јасан - протјерати Србе. Наша је порука - можда ћемо бити гладни и жедни, али ћемо бити одлучни у мирној борби да истрајемо на нашим вијековним огњиштима", нагласио је градоначелник Сјеверне Косовске Митровице Горан Ракић.

Представници Српске листе, заједно са представницима Фудбалског клуба Црвена звезда, подржали су протест здравствених радника. Ситуација на Косову и Метохији је тешка, можда никад тежа и неизвјеснија – поручио је са протеста директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица, Милан Ивановић. Подсјетио је да је још прије мјесец дана тражена сагласност за кисеоник, која још није добијена, као ни сагласност за санитетски метеријал.

"Сад су се сјетили и економског насиља, сада покушавају изгладњивањем и угрожавањем егзистенције Срба да доврше етничко чишћење и стварање лажне, како они кажу, етнички чисте државе, како би формирали велику Албанију", истакао је Ивановић.

Предсједник Србије, Александар Вучић, поручио је да је за њега главна вијест то што хоће да отму сјеверни дио Митровице и да се сви праве да не разумију о чему се ради.

"Зато молим наш народ на Косову и Метохији да буде јединственији и уједињенији него икада, да се боре за своја права и да ћемо бити уз њих. И када буде много теже, ми ћемо бити уз њих и с њима", навео је Вучић.

Истовремено, косовска полиција је саопштилa да је КФОР у Зубином Потоку зауставио комби са српским регистарским таблицама који је превозио робу без папира.