latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:46 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Црна Гора и званично поништила одлуку о уједињењу са Србијом од прије 100 година

Црна Гора и званично је поништила одлуку о уједињењу са Србијом од прије 100 година. У црногорској скупштини усвојена је резолуција, којом се ван снаге стављају одлуке Подгоричке скупштине из 1918.године.

Да се ситуација додатно закомпликује, побринула се полиција, која је одмах по окончању засједања ухапсила посланика опозиције Небојшу Медојевића, због, како је наведено, одбијања да свједочи у предметима Специјалног тужилаштва. 1918.година поново је актуелна у Црној Гори. И постала је додатни камен спотицања у подијељеној држави- присталице опозиционих просрспких партија и НВО већ мјесецима широм Црне Горе прослављају 100-годишњицу уједињења. Њихови противници свој став су показали плакатима под мотом "Никад више 1918". 

"Подгоричка скупштина је колоквијалан назив. Право име те скупштине је Велика скупштина српског народа и није то ни случајно", рекао је посланик ДФ-а Страхиња Булајић.

Све је кулминирало резолуцијом, коју је касно синоћ усвојила црногорска скупштина, којом су одлуке од прије 100 година проглашене ништавним.

Случајно или не Небојша Медојевић ухапшен је након оштре полемике о усвајању резолуције и поништавању одлука Пг Скупштине. Ухапшен је пола сата након поноћи 500 метара одавде зграде скупштине..хапшен је у маниру хапшења великих криминалцаа, а Небојша Медојевић јавна је лићност, посланик ДФ у Скупштини Црне Горе.

Власти кажу да је Медојевић ухапшен, јер је одбио да свједочи у предмету о корупцији. Медојевићеве страначке колеге тврде да је изјаву на ову тему већ дао. Налог за хапшење припремљен је и за Милана Кнежевића, такође посланика ДФ-а, који од синоћ не жели да изађе из зграде Скупштине.

"Посланика хапсе без укидања имунитета. Незапамћена пракса у региону, у Европској унији. У Црној Гори се дешава све, па ето и то", додао је Булајић.

"Изабрали тренутак озбиљне подијељености на линији оних који се изјашњавају као Срби и оних који се изјашњавају као Црногоци. Искористили тренутак да се још више затегне ситуација", истакао је предсједник странке Права Црна Гора Марко Милачић.

У резолуцији која је усвојена наводи се да је прије, за вријеме и послије Великог рата ЦГ била суверена и међународно призната држава. Истиче се и да ПГ скупштина није била њена легална институција. Оно што ЦГ власти очигледно заборављају јесте да је 28. новембра 1920. године одржан референдум, односно консулт народа у ЦГ на ком је , гласањем, народ потврдио одлуке ПГ скупштине.