latinica  ћирилица
30/11/2018 |  19:18 | Аутор: РТС

Скопље истражује бјекство Груевског, Заев већ све зна

Тужилаштво у Скопљу покренуло је предистражне радње о бјекству бившег премијера Николе Груевског, који је 11. новембра, преко Албаније, Црне Горе и Србије, побјегао у Мађарску где је, у међувремену, добио политички азил.
Никола Груевски (фото: VOA News) -
Никола Груевски (фото: VOA News)

Премијер Македоније Зоран Заев рекао да већ зна све детаље, али да ће јавност обавијестити по окончању истраге.

Тужилаштво ће прегледати снимке камера са граничних прелаза и сигурносних камера у околини зграде у којој живи, као и извјештаји институција и подаци из банака, саопштило је Основно тужилаштво у Скопљу.

Уколико се утврди да постоје особе које су учествовале у бијегу бившег премијера, истрага ће бити подигнутра на виши ниво.

Македонски премијер Зоран заев је, у међувремену, рекао да је упознат са свим детаљима интерне истраге обављене у министарству унутрашњих послова, али да ће јавност обавијестити тек када тужилаштво оконча истрагу.

Груевски је на, за сада непознат начин, напустио Македонију 11. новембра, након чега је у пратњи мађарских дипломата, преко Албаније, Црне Горе и Србије, стигао у Будимпешту.

Власти ове три државе детаљно су документовале начин на који је Груевски прешао преко њихове територије, али још увијек остаје нејасно на који је начин напустио Македонију, свега два дана прије него што је требао да се јави на издржавање затворске казне.

Македонске власти су међународну потјерницу за Николом Груевским расписале тек 13. новембра, када је бивши македонски премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ већ увелико био у Мађарској.

Груевски је осуђен на двогодишњу робију због малверзација током куповине 600.000 евра вриједном мерцедесу за потребе владе.

Против њега се у Македонији води још неколико поступака, због чега му је почетком недјеље одузет посланички имунитет.