latinica  ћирилица
30/11/2018 |  21:16 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Нећу се добровољно предати

Посланик Демократског фронта /ДФ/ и лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић рекао је да је хапшење његовог колеге Небојше Медојевића извршено противуставним и противзаконим рјешењем предсједника Вишег суда у Подгорици Бориса Савића.
Милан Кнежевић (Фото: Youtube/in4snet) -
Милан Кнежевић (Фото: Youtube/in4snet)

"Након синоћне расправе о резолуцији, тзв. `Никад више 1918` десило се, не хапшење, него киднаповање Небојше Медојевића, без скидања имунитета. Због тога што је, наводно, по мишљењу Специјалног државног тужиоца и Бориса Савића, одбио да свједочи, иако је у неколико наврата свједочио заједно са мном", рекао је Кнежевић, за српски портал ИН4С.

Он је додао да је исти сценарио био планиран и у његовом случају, али да је он, стицајем околности, закаснио да изађе заједно са Медојевићем и на тај начин избјегао акцију координисаног хапшења.

Кнежевић је истакао да је донесена одлука да заједно са колегама из посланичког клуба ДФ-а остане у Скупштини Црне Горе до даљњег.

"Сигурно је да се нећу добровољно предати полицијским снагама, које се налазе око Скупштине и које желе да ме ухапсе по налогу Савића", поручио је Кнежевић, те додао да су њихови адвокати уложили жалбу Апелационом суду.

Кнежевић је овом приликом замолио све њихове активисте који планирају окупљање испред Скупштине да сачекају да им се обрате посланици ДФ-а.

"Није ухапшен и киднапован Медојевић, већ је ухапшен Устав, Закон па парламент Црне Горе који би требао да буде `мајка свих власти`", навео је Кнежевић.

Према његовим ријечима, случај Медојевића и њега је први у историји црногорског правосуђа, да се свједок шаље у затвор.

"На тај начин се инаугурише правило да Специјално државно тужилаштво у било које доба по некој препоруци може да посланика, министра и обичног грађанина позове у својству свједока на саслушање, ако не буде задовољан саслушањем, може да га прво казни са 1.000 евра, а да га онда пошаље у затвор два мјесеца, што је урадио Борис Савић", закључио је Кнежевић.

Из Социјалдемократске партије /СДП/ су поручили да је притварање Медојевића без одлуке Скупштине кршење Устава и рушење темеља парламентаризма у Црној Гори.

Они су позвали руководство Скупштине Црне Горе да сазове сједницу у најкраћем року да би се одлучило о имунитету Медојевића, а судске власти да пониште одлуку о "његовом неуставном затварању".

Из СДП-а су навели да је притварање било ког посланика, предсједника државе и Владе или министара, предсједника Врховног суда, врховног државног тужиоца, који имају исти тип имунитета, без одлуке Скупштине Црне Горе, кршење Устава и рушење темеља парламентаризма у Црној Гори.

Како су додали, средство за одбрану суверенитета грађана је имунитет посланика над којим не могу бити спроведене радње притварања - лишења слободе без одлуке Скупштине.