latinica  ћирилица
01/12/2018 |  10:31 ⇒ 19:30 | Аутор: Агенције

Париз: Поново немири, ухапшено 170 људи (ФОТО/ВИДЕО)

Француска полиција испалила је сузавац на демонстранте у жутим прслуцима када су покушали да пробију кордон на Шанзелизеу у Паризу.
Француска - Немири (Фото:спутник) -
Француска - Немири (Фото:спутник)

Полиција је саопштила да је ухапшено 170 особа, а да је повријеђено 65 лица. Дописник руске медијске куће "Раша тудеј" Лукас Легер погођен је гуменим метком који је испалила француска полиција.

Француске власти ангажовале су више хиљада полицајаца за праћење нових протеста у Паризу због повећања цијена горива. 

Дуже од двије седмице демонстранти обучени у жуте прслуке блокирају путеве широм Француске због повећања цијена горива.

"Забринути смо да ће се мање групе изгредника који нису повезани са жутим прслуцима убацити међу демонстранте ради изазивања сукоба са безбједносним снагама. Усљед јаких мјера обезбјеђења на Шанзелизеу постоји страховање да ће насилници отићи у неки други дио града", рекао је званичник полицијског синдиката "Алтернатив полис" Денис Жакоб.

Радници градских служби поставили су јуче металне ограде и дрвену заштиту на излоге ресторана и бутика дуж Шанзелизеа. Најпознатија авенија у Паризу биће блокирана за саобраћај.

Широм Париза за данас су званично заказана три протеста, укључујући и жуте прслуке. Синдикати протестују због незапослености, а друге демонстрације су заказане и против расизма.