latinica  ћирилица
01/12/2018 |  14:11 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Од јануара поскупљује вода у Приједору?

Након новогодишњих празника потрошачи у Приједору, све је извјесније, кубик воде плаћаће скупље.

Градско комунално предузеће локалном парламенту предложиће одлуку о изједначавању цијена, а у јануару ће поднијети и захтјев за њену промјену. Слично би се могло догодити и у Бањалуци, мада се о томе, бар формално, још не размишља. Док потрошачи у ова два града очекују нови удар на џеп, они у Бијељини према издвајањима за тамошњи водовод, апсолутни су рекордери.

У локалним водоводима крај године вријеме је за свођење рачуна. Промјене у цијенама у већини локалних заједница не би требало да буде. У Приједору ипак хоће и то због изједначавања цијене за потрошача, са оном за буџетске кориснике и занатски сектор, а која износи 2,08 односно 2,75.

- С обзиром да су велике разлике тренутно између цијена између категорија потрошача ићемо благом корекцијом у наредне четири године, да она у 2022. буде потпуно изједначена, рекла је Александра Пашалић, извршна директорка за економске послове а.д. Водовод Приједор.

Чак и након раста, износ који ће Приједорчани издвајати за водовод и канализацију тешко ће бити већи од оног који за исту услугу издвајају грађани Бијељине. 3,09 по метру кубном већ дуго им је велики трошак.

Укупна цијена по кубном метру за водовод и канализацију коју потрошачи, заједно са наметима, али без оног за мјерно мјесто, издвајају у Српској разликује се од града до града. У Бијељини је тако највиша, у Шипову најнижа – 0,58 пфенинга. У Зворнику је приближна просјеку.

- То је једна конвертибилна марка по метру кубном и немамо никаквих проблема са тим за сада, истакао је Јован Томић, директор а.д. Водовод и комуналије Зворник.

Ипак, када је ријеч о великим градовима, чак и у поређењу са онима у регији намети за водовод и канализацију у највећем граду Српске су најнижи. Колико дуго ће тако остати – то би се могло знати након што локални водовод сравни рачуне и израчуна износ трошкова повећаних усљед преузимања сеоских водовода и кредита за њихову изградњу. Према свему судећи, ову годину завршиће у плусу, али наредна је упитна.

- Треба наћи неки начин како то сад сви да одржавамо, да ли повећањем прихода или из помоћи Града. У сваком случају се мора размишљати о некој варијанти, сматра Зоран Поповић, в.д. директора а.д. Водовод Бањалука

Која ће тачно варијанта бити одлучиће заједно са градском скупштином. На њихову адресу, приједлог о повећању још није упућен. Уколико повећање цијене и буде опција, о њему ће се, највјероватније, расправљати тек након новогодишњих празника.