latinica  ћирилица
01/12/2018 |  19:13 ⇒ 20:26 | Аутор: СРНА

Хоџај: Са Хрватском, Македонијом и Црном Гором о пакту против Србије

Вицепремијер самопроглашеног Косова Енвер Хоџај изјавио је да је са званичницима Хрватске, Македоније и Црне Горе разговарао "о оснивању пакта против Србије".
Енвер Хоџај (Фото: D.Milenković/RAS Srbijа) -
Енвер Хоџај (Фото: D.Milenković/RAS Srbijа)

"У неколико сам наврата, за вријеме боравка у Хрватској, Македонији и Црној Гори, разговарао са челницима тих држава да оснујемо један пакт који би се супротставио Србији и њиховој агресивној политици", рекао је Хоџај загребачком "Вечерњем листу".

Он тврди да је Србија "фактор дестабилизације у региону" и да "наставља агресивну кампању против Косова на међународном плану, те минира процес нормализације".

"Када не изазива кризу са Косовом, онда је изазива са Хрватском или пак Македонијом или Црном Гором. Србија има добре односе само са Републиком Српском и ни са ким другим", рекао је Хоџај.

Он каже да је Влада самопроглашеног Косова одлучила да повећа таксе како би заштитила своје интересе и најавио да ће нове мјере ускоро бити објављене.

"Ако неко мисли да игра регионалну прљаву игру, мора да зна да ми више нисмо слаби. Оно што /предсједник Србије/ Александар Вучић игра око разграничења и замјене територија, његов циљ није Косово, већ БиХ, односно Република Српска", рекао је Хоџај.

Он тврди да би разграничење, односно размјена територија, отворила Пандорину кутију и да би Вучић "сигурно припојио Републику Српску Србији".

"Зато сви ми у региону морамо да будемо опрезни и сарађујемо заједно", рекао је Хоџај и додао да је то поручио предсједнику и премијеру Хрватске Колинди Грабар-Китаровић и Андреју Пленковићу.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, изјавио је да је ово још један у низу покушаја понижења Србије и српског народа.

Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић оцијенио је да је изјава вицепремијера самопроглашеног Косова Енвера Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије непријатељски акт против Србије и њених грађана и позив на додатну нестабилност у региону.

Стефановић је рекао да ће бити занимљиво чути шта Хрватска, Македонија и Црна Гора мисле о томе што је отворена агресија на Србију и што позива на додатну нестабилност у региону, јер се из Хоџајевих ријечи види само мржња усмјерена према Србији и српском народу.