latinica  ћирилица
02/12/2018 |  09:08 ⇒ 15:24 | Аутор: Агенције

Путин: Нисам против састанка с Порошенком, али са њим је тешко комуницирати

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да није против састанка са украјинским предсједником Петром Порошенком, али да је са њим тешко комуницирати.

"Што се тиче контаката на највишем нивоу, нисам против њих. Истина је да разговора није било, али то не значи да прекидамо сваки контакт. Међутим, тешко је комуницирати, јер је нејасно о чему треба да причамо", рекао је руски предсједник на конференцији за новинаре на самиту Г20 у Буенос Ајресу, преноси Тас с.

Путин је указао да споразуми између Русије и Украјине нису поштовани, али је истовремено нагласио да ће Русија одржавати односе са Украјином у сваком случају.

"Одржавамо радни контакт, наравно. Надам се да ће тако и остати", рекао је.

Казао је и да Кијев користи рат на југоистоку Украјине како би забашурио сопствене пропусте у унутрашњој политици.

Навео је и да Кијев није заинтересован за сређивање ситуације у Донбасу, поготову не мирним путем.

Путин је истакао да страни лидери тешко могу да противријече аргументима Русије кад је ријеч о инциденту у Керчком мореузу.

"Обавијестили смо стране лидере о томе како се ситуација одвијала када су бродови украјинске морнарице повриједили руску државну границу у Црном мору. Тешко је противријечити томе", рекао је Путин новинарима.

Осврнуо се и на ратно стање које је Кијев, послије тог инцидента, прогласио у 10 украјинских региона.

"Прогласили су ратно стање у 10 региона, онима у којима предсједник нема велику подршку. То значи да је украјинска влада подијелила земљу на два дијела - дио коме се може вјеровати и дио коме се не може вјеровати", рекао је Путин.

Приметивши да Украјина није прогласила ратно стање раније, када су догађаји у тој земљи били много страшнији, Путин је закључио да је Порошенкова одлука везана на предстојеће изборе у тој земљи.