latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:11 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Повратак камену - грађевинском материјалу којег су користили преци

Kамене куће у подмајевичким селима биле су у прошлости уобичајени објекти за живот. Временом неки други грађевински материјали потиснули су камен. У посљедњој деценији многи се враћају камену – грађевинском материјалу којег су користили њихови преци.

Руке мајстора Живана Лазића још клешу мајевички камен. Kад добије жељени облик, гради куће, помоћне објекте, печењаре, ограде , камине , и друге камене украсе у подмајевичким селима.

"Нађемо руду, откопамо је  у шуми. Мора се прво одстранити земља около, онда се цијепа камен мајзловима и онда га довлачимо кући", каже Лазић.

Прије рата у Словенији са браћом, касније са сином, а данас с неким другим људима старина Живан Лазић, на прагу осме деценије, уљепшава домаћинства у Тобуту , Малешевцима и другим подмајевичким селима.

"Живан Лазић ми је радио овај зид украсни у дворишту", рекао је Сретен Милутиновић из села Малешевци, општина Угљевик.

У домаћинствиу Милутиновића сачуване су куће од старог мајевичког камена – СИГЕ како га зову. Изнад врата остала је записана година градње и име мајстора.

"На дан се могло узидати само три камена. Добар мајстор да га исклеше у коцку, а вукли смо их с воловима", додаоје Милутиновић.

"Штета је. Има пуно кућа које пропадају, а нико их не обнавља", рекао је Лазић.

Поједини домаћини у подмајевичком крају због оштећености објеката успјели су сачувати само темеље и подруме некадашњих кућа. И на њима сада граде нове објекте који ће личити на оне од прије стотину и више година. 

"Жена је имала идеју да оставимо ово, унутра је добро за зимницу. Изнад ћу направити љетниковац, сушару и тако да ту сједимо. Kров ће бити округли као некад", истакао је Јован Поповић из села Тријешница.

Упоредо са обновом стамбених објеката од прије једног вијека, овдашњи људи реконструишу и старе помоћне објекте - уџарице, амбаре, сушнице и друге, желећи да сачувају потпуни изглед некадашњег домаћинства предака.