latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:42 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Чланови распуштеног ГО ДНС-а Бањалука напуштају странку

Чланови распуштеног Градског одбора ДНС-а Бањалука гласали су на данашњем састанку за излазак из ове странке, те подржали искључене чланове ДНС-а и формирање нове политичке партије.
Градски одбор ДНС-а - Фото: РТРС
Градски одбор ДНС-аФото: РТРС

Обраћајући се члановима распуштеног бањалучког одбора ДНС-а, донедавни предсједник овог одбора и замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић захвалио се на указаној подршци и нагласио да је до краја године потребно завршити регистрацију нове странке.

"Прије тога је потребно да направимо статут и политички програм, те обезбиједимо простор, симбол и име странке. Све то треба да обавимо у свега неколико дана и сигуран сам да ћемо у томе успјети, јер имамо широку подршку", рекао је Чубриловић, који је члан новоформираног Независног демократског клуба у Народној скупштини Републике Српске кога чине четири посланика који су искључени из ДНС-а.

Он каже да је људима потребна подршка, јер није лако напуститити странку или доживјети да буду искључени из приче у којој учествују више од двије деценије.

"То није лако ни појединачно ни колективно, али када видите ко вас искључује онда то и није тешко. Увјерен сам да ови људи који праве нову причу имају визију, идеју и да ће сигурно направити резултат и на сљедећим локалним изборима, као и на свим будућим изборима", рекао је Чубриловић.

Секретар распуштеног Градског одбора ДНС-а Бањалука Боран Босанчић рекао је да овај одбор не прихвата одлуке Предсједништва ДНС-а, лидера ове странке Марка Павића и људи окупљених око њега и да даје подршку искљученим члановима ДНС-а.

"Сматрамо да ДНС није на својим изворним принципима, те смо тражили да се политика странке врати изворним принципима и да је не воде људи који су у странци пола године. Треба да се окренемо нашим члановима и бирачима, али очигледно је да нисмо наишли на разумијевање", рекао је Босанчић новинарима прије почетка састанка распуштеног Градског одбора ДНС-а Бањалука.

Он је истакао да Градски одбор ДНС-а Бањалука не прихвата одлуку о искључењу Недељка Чубриловића из ДНС-а, те предсједника Регионалног одбора ове странке Дамира Ћопића, као и три народна посланика Споменке Стевановић, Милана Дакића и Споменка Стојановића.

"Тражили смо да се те одлуке ставе ван снаге на сједници Главног одбора, али чињеница је да се та сједница не заказује, јер очито да неко жели да припреми већину и да онда закаже сједницу Главног одбора", рекао је Босанчић.

Он је изразио пуну подршку Независном демократском клубу, који је у петак формиран у Народној скупштини Републике Српске.

"Не желимо да нас Предсједништво ДНС-а искључује једно по једно, па ћемо вјероватно ићи даље у правцу формирања нове политичке организације, народњачке оријентације, која ће његовати изворне принципе ДНС-а", рекао је Босанчић.

Он сматра да је до искључења из странке дошло како би се спријечило присуство тих чланова сједници Главног одбора.

"План нам је да у формирање нове политичке организације уђемо прије сједнице Главног одбора ДНС-а, јер вјерујемо да је тактика да се она не закаже никако или да се закаже у марту", рекао је Босанчић.