latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:58 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Приједор: У "Центру Сунце" сензорна соба помаже дјеци са потешкоћама у развоју

У приједорском "Центру Сунце", који брине о дјеци са потешкоћама у развоју, већ седам година постоји сензорна соба. То је просторија изолована од вањских утицаја. Садржи опрему која дјелује на чула корисника ове установе.

У сензорној соби развија се чулна пажња и вјештине. На корисника дјелује тако што доводи до смиривања, релаксације или стимулације, у зависности шта је потребно.

"Сензорна соба је намијењена дјеци која имају поремећај сензорне интеграције која представља импулсе које примамо из разних чула. Код неке дјеце је проблем како да тај импулс обраде", појашњава Ања Матијаш, професор специјалне едукације и рехабилитације у "Центру Сунце" Приједор.

"Центар Сунце" похађа 114 ученика. 27 корисника са вишеструким сметњама користи сензорну собу.

"Дјелујемо стимулативно, гледамо како ће дијете да обради тај стимулус и лагано га уводимо у нека понашања, која би он требао да испуни, која су друштвено прихватљива и да њему помогне у његовом свакодневном функционисању", рекла је Матијашева.

Иако "Центар Сунце" располаже модерним наставним средствима, потребно је додатно опремити просторије како би корисници имали најбољу могућу бригу.

"Оно што је нама у овом тренутку неопходно јесте и соба за психо-моторно реедукацију, односно реедукатор психо-моторике. Ми имамо стручни кадар неопходан за ту врсту проблема", истакла је Слађана Радаковић, директорка Јавне установе "Центар Сунце".

У Центру кажу да је урађена пројектна документација за проширење установе, којом је предвиђена и соба за психо-моторну реедукацију. За извођење ових радова потребно је обезбиједити око 260.000 КМ.