latinica  ћирилица
02/12/2018 |  12:27 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Трамп: Ускоро укидање споразума НАФТА

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је данас да ће ускоро обавјестити Конгрес да планира да оконча Сјеверноамерички споразум о слободној трговини са Мексиком и Канадом ради склапања новог договора о регионалној трговини.

Трамп је рекао новинарима, који са њим путују у предсједничком авиону са самита Г20 у Аргентини, да ће нови споразум помоћи америчким радницима, посебно у аутомобилској индустрији, те да ће боље заштитити интелектуалну својину.

"Укинућемо НАФТА који је био катастрофалан по САД", рекао је Трамп и оцијенио да је тај споразум био "убица" америчких радних мјеста.

Аналитичари истичу да ће након укидања НАФТА наступити шестомјесечни период чекања током којег ће од конгресмена бити затражено да одобре нови споразум који су крајем седмице са Америком потписали Канада и Мексико.

Трамп је након потписивања новог споразума изјавио да неће бити проблем да га одобри Конгрес, али поједине демократе које ће од 1. јануара под контролом држати Представнички дом изразили су скепсу према договору.

Актуелни предсједавајући Представничког дома Ненси Пелози оцијенила је да је у току рад на новом споразуму.

Нови споразум мора, такође, бити одобрен и у парламентима Канаде и Мексика.