latinica  ћирилица
02/12/2018 |  15:57 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Бијељина: Све више напуштених кућа прави проблем грађанима

У Бијељини све више напуштених објеката! Шта се дешава када након вишегодишњег пропадања дијелови фасаде, па и читави зидови почну да отпадају на улицу и у комшијска дворишта? Коме грађани да се жале и како се улази у траг власницима таквих објеката?

У Бијељини десетине домаћинстава која су игром случаја напуштена, и запуштена. Грађани морају пазити да би избјегли оронули зид, цријеп или грање које вири из дворишта напуштених кућа.

Неке су претворене у дивље депоније, са разбијеним прозорима, разваљеним вратима, зарасле у коров. Већина власника тих кућа су напустили Бијељину, живе у иностранству и до њих се тешко долази. Комунални полицајци Републике Српске на семинару у мају истакли су овај проблем, који није присутан само у Бијељини.

- Није донешен закон, није речено како се може ући у приватни посјед као што је то регулисано на Западу, Америци, рекао је Ратомир Драганић, начелник Комуналне полиције.

Многе куће пуне су смећа, у рушевном су стању и посебно опасне за дјецу и пролазнике. Истовремено , у близини музичке школе једна напуштена кућа је срушена , грађани кажу око на ту парцелу бацио је грађевинац па је кућа нестала. Комунална полиција повремено ријеши проблем у неким дијеловима града.

Фото: РТРС

- Ријешили смо проблем у улици Лазе Костића, затим код малог бувљака, дошли смо некако до власника који су у иностранству. У случају да не плати чишћење стави се забиљешка на некретнину, речено им је да неће моћи продати кућу ако то не плате. И они су једноставно схватили да би могли имати посљедица, додао је Драганић.

Највећи проблем је ући власницима у траг, а док то траје, такве куће остају пријетња по безбједност људи. Из тог разлога , грађани сматрају да надлежни не треба да чекају.

- Ми треба да гледамо шта данас да урадимо и смањимо тај проблем. Власник може доћи за 10 или 30 година, а до тада ко зна какве посљедице могу наступити, закључио је Александар Ђурђевић, одборник у ГС Бијељина.

Вољом Службе за информисање градске управе, остали смо ускраћени за изјаве ресорног начелника и начелника за инспекције. Рекли су нам да је изјава из Комуналне полиције довољна. Поређења ради, послије притужби грађана у Новом Саду, инспектори , комуналци и друге градске службе покренуле су акцију пописа објеката у том граду , уређења и заштите док се власници не пронађу.