latinica  ћирилица
02/12/2018 |  16:08 ⇒ 16:10 | Аутор: РТС

"Приштина блокирала помоћ намијењену дјеци и породиљама"

Хуманитарна помоћ коју је прикупила "Унија жена са Врачара" није могла да прође прелаз Јариње. Чланице уније кренуле су јутрос у Косовску Митровицу како би уручиле прикупљену помоћ за жене и дјецу.
Заустављена хуманитарна помоћ на Јарињу - Фото: Screenshot
Заустављена хуманитарна помоћ на ЈарињуФото: Screenshot

Представница "Унија жена са Врачара" рекла је екипи РТС-а да им је на административном прелазу Јариње прво речено да могу да пређу, али да је потом из Приштине стигла забрана – уз образложење да угрожавају безбједност.

"Држали су нас овдје сат и по времена, скоро два сата. Прво су нам рекли да ће све да буде у реду. А, сада смо добили одбијеницу за прелазак нашег аутобуса у којој су написали којекакве ствари", каже представница "Уније жена са Врачара" Драгиња Влк.

Објашњава да су чланице овог удружења прикупиле играчке, пелене, дохрану за бебе, као и медицински материјал који је потребан породиљама.

"Кренули смо у мирну, хуманитарну акцију", истиче видно узнемирена Драгиња Влк.

Чланице овог удружења су јутрос кренуле из Београда у Косовску Митровицу, гдје је требало да уруче прикупљену хуманитарну помоћ за жене и дјецу у породилишту.

Доктор Златан Елек, замјеник директора КБЦ Косовска Митровица, истиче да је ово још једна "сулуда одлука" власти у Приштини.

"Мислимо да власти у Приштини ово раде намјерно, како би унијели додатну несигурност међу становништво у Косовској Митровици, међу осјетљиву популацију као што су породиље и наши најмлађи", рекао је Елек за РТС.

Додао је да здравствени центар ради нормално, али да су залихе при крају.

"Апелујем на свјетску јавност да уразуми Приштину да укине таксе које су увели и омогући нормално снабдевање лековима и кисеоником, јер не би требало да у 21. веку испаштају обичан народ и пацијенти", нагласио је Елек.