latinica  ћирилица
02/12/2018 |  16:48 ⇒ 16:49 | Аутор: Агенције

Орић тражи да му се Вучић извини и пријети тужбом

Насер Орић, командант такозване Армије БиХ у Сребреници, за кога постоје свједоци да је лично клао и убијао Србе за вријеме рата у БиХ, изјавио је за једну сарајевску телевизију да ће од предсједника Србије Александра Вучића тражити да му се извини и да размишља да против њега поднесе кривичну тужбу за клевету.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Након што га је срамном одлуком Апелационо веће суда БиХ ослободило, упркос изјавама бројних свједока да је лично клао српске цивиле и ратне заробљенике на подручју Братунца и Сребренице, Орић се дрзнуо да затражи извињење од предсједника Србије, јер је јавности говорио оно што само пристрасни суд у Сарајеву није имао уши да чује.

- Очекујем од Вучића да ми се јавно извини за оптужбе и клевету коју је више пута јавно изрекао... - рекао је Орић без трунке гриже савјести за почињене злочине над невиним Србима у БиХ.

Орић тврди да су га звала три адвоката и тражила од њега пуномоћје за подношење кривичне пријаве против предсједника Србије.

- Размислићу и одлучићу да ли ћу то да урадим - додао је Орић, одговарајући на питања водитеља.

То што неко није осуђен из политичких разлога, не значи да није починио злочине, рекао је предсједник Србије Александар Вучић поводом ослобађајуће пресуде за Насера Орића и примијетио да је очигледно да за , Србе, неће бити правде.

- Очигледно да наша суза нема родитеља и да ће чак и убијени, преклани, Слободан Илић испасти као да је убијен од ко зна кога или да је извршио самоубиство - казао је Вучић.

И поред живих свједока који, подсјетио је Вучић, потврђују да је Орић починио злочин, неки се праве да то не чују и не виде.

- Имамо против што се слави неправда и они који су чинили злочине. То што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочин. А за мене је чудо да неко није осуђен, а постоје живи људу који могу да посвједоче - рекао је Вучић.

Зато треба да се још више боримо за напредак народа, за бољи економски раст и незаборав наших жртава.

Галијашевић: Орић је криминалац и убица

- Врхунац безобразлука и лицемерја, не само од Орића, од кога смо доживели много горе ствари, него и од политичког Сарајева, које ослобађа ратне злочице - рекао је стручњак за безбедност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић за Телевизију Пинк.

Како додаје, Насер Орић је парадигма једне залутале нације.

- То је човек који је у рату био и криминалац и убица. То је човек коме су безбједносне агенције, бошњачке, судиле, гониле га, направиле о њему досије од преко стотину страна. То је човјек који је некажњено брутално убијао и Бошњаке и Србе, али преко три хиљаде Срба је убијено брутално и некажњено. Зато имамо тај безобразлук да тражи да се њему човек, који је јуче награђен као политичар мира, који је добио Златног лава за напоре које чини за зближавање народа, извини.. То је доказ да је правосуђе у Сарајеву срамотно - истакао је Галијашевић.