latinica  ћирилица
02/12/2018 |  17:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Дојче веле: Г20 на путу ка безначајности?

Уз много муке и прије свега уз отпор САД, челници свјетских сила су се ипак некако успјели договорити око прилично разводњеног завршног Г20 документа, наводи "Дојче веле".
G20 (Фото: AP/Tanjug) -
G20 (Фото: AP/Tanjug)

Дописник Дојче велеа из Брисела Бернд Ригерт у анализи објављеној у рубрици "Лични став" оцјењује да, у будућности, "то тако више неће ићи".

"Десет година након свог првог окупљања на нивоу предсједника држава и влада, група Г20 је као форум за рјешавање глобалних проблема јасно на путу ка безначајности. Основан као средство у борби против велике финансијске кризе прије 10 година, формату Г20 полако понестаје даха. И то не зато јер је идеја да глобалне проблеме треба рјешавати глобалним механизмом сама по себи лоша, него зато јер је једноставно понестало политичке воље код многих који учествују у овом механизму", наводи се у анализи.

Ригерт наводи да "самоизолација, национализам, протекционизам све чешће служе као одговор на посљедице глобализације која се све чешће доживљава као неконтролисани процес".

Он оцјењује да је "вођа овог тренда без сумње амерички предсједник Доналд Трамп који без икаквог плана штуро руши све око себе јер је деконструктивиста који жели срушити тренутни поредак и одстранити правила за која мисли да не функционишу у његову корист. И притом ствара нова правила која важе само за њега".

Ригерт додаје да "једино што важи јесте брз раст популарности код куће без обзира на остатак свијета", али и наглашава да "Доналд Трамп, и то је оно што је фатално, није усамљен".

"Руски предсједник, саудијски престолонаследник, турски аутократа и кинески предсједник који заједнички сједе за Г20 столом, не маре претјерано за право и праведност. Овом клубу ''моја-земља-на-првом-мјесту'' се придружује све више чланова. У Мексику је управо један популиста засјео на власт. У Бразилу се у предсједничку палату усељава један признати десни екстремиста. Све су то лоше предуслови за сљедећи самит Г20 у јапанској Осаки", сматра Ригерт.

Он оцјењује да се "простор око њемачке канцеларке, канадског премијера, француског предсједника и представника ЕУ, дакле оних који су у Буенос Ајресу вијорили заставом мултилатерализма, полако празни" и да се "чак се и унутар ЕУ полако шири популизам и себичност", наводећи као "најновији пример послије Брегзита и нова популистичку владу у Италији".

"Када човјек чита танушну завршну изјаву самита Г20 стиче утисак да је ово окупљање представника двије трећине човјечанства само празно паковање. Додуше на папиру је ипак некако уз муке дошло до договора око реформе трговинског систама али се у међувремену велики дијелови Г20 међусобно намећу новим царинама не би ли добили што већи комад глобалног колача. Теорија је једно, пракса је нешто сасвим друго", пише у анализи.

Према Ригерту, "Доналд Трамп ће ускоро групи Г20, чијим састанцима је само спорадично присуствовао, вјероватно задати смртоносни ударац".

"Његов савјетник за безбједност Г20 сматра сувишним, иако се ради о једином глобалном економско-политичком механизму контроле. Публици и бирачима код куће је у међувремену тешко објаснити смисао Г20 ако на самиту за столом ионако сједи све више бахатих себичњака", наводи Дописник Дојче велеа из Брисела.

Ригерт оцјењује да "Г20 до није испунио ни један од својих основних задатака - опорезивање дигиталних предузећа".

"Овај задатак је опет, на инсистирања САД, пребачен на први самит Г20 послије Осаке - ако до њега уопше дође. Спустити овај форум на ниво министара, као што је то био случај прије 2008, или га у потпуности распустити би била побједа за националисте. А њима не би требало приуштити тај ужитак. Тако ће се самити Г20 и даље вјероватно одржавати, али овај форум би се лако могао претворити у ''dead man walking'' (мртав човјек хода): кандидата за смртну казну на путу као политичком стратишту", закључује се у анализи.