latinica  ћирилица
02/12/2018 |  17:57 | Аутор: СРНА

"Загреб би Хоџаја требало да прогласи непожељном особом"

Хрватски новинар и писац Денис Куљиш сматра да би замјеник премијера самопроглашеног Косова Енвер Хоџај требало да буде проглашен “непожељном особом ”у Хрватској због изјаве о стварању пакта против Србије са Хрватском, Македонијом и Црном Гором.
Енвер Хоџај (Фото: D.Milenković/RAS Srbijа) -
Енвер Хоџај (Фото: D.Milenković/RAS Srbijа)

Куљиш сматра да би Хрватска урадила добру ствар ако би упутила демарш и Хоџаја прогласила “непожељном особом”, напомињући да то не значи да Хоџај не би могао у тој земљи да борави приватно, ако се убудуће клони сличних изјава.

Он је оцијенио да је Хоџајева изјава о стварању пакта против Србије са Хрватском, Македонијом и Црном Гором "апсурдна, глупа, аматерска, неозбиљна и депласирана".

"“Прво, Хрватска не води самосталну политику на Балкану или на међународној сцени, јер је чланица ЕУ и тога се влада скрупулозно држи. Не може бити ни говора о томе да би Хрватска ступала у некакве савезе са чланицама ЕУ о било чему, ако то није поткријепљено бриселским или евроатлантским политикама и иницијативама", навео је Куљиш.

Према његовим ријечима, управо су добри односи Хрватске са Србијом оно што Брисел и међународна заједница траже од хрватске политике на првом мјесту.

Хрватски аналитичар Жарко Пуховски сматра да Хоџајева изјава "“није баш пријатељска”", али да не вјерује да би могла да буде реализована у смислу стварног напада на Србију.

"Рата на Балкану неће бити, јер за то нема ни унутрашње подршке, а камоли споља", наводи Пуховски, који објашњава да је "позиција Србије већ годинама сасвим дефанзивна у суштини, а тек ту и тамо офанзивна у реторици".

Хоџај је изјавио за загребачки "Вечерњи лист" да је са званичницима Хрватске, Македоније и Црне Горе разговарао "о оснивању пакта против Србије", која је, како тврди, фактор дестабилизације у региону.