latinica  ћирилица
02/12/2018 |  21:49 | Аутор: Б92

УЕФА потврдила: Ново куп такмичење креће 2021.

УЕФА је на састанку у Ниону преломила да крене са новим куп такмичењем које, за сада, има радни наслов "Лига Европе 2".
УЕФА - Фото: ТАНЈУГ
УЕФАФото: ТАНЈУГ

Како је саопштено, у циклусу УЕФА такмичења од 2021. до 2024. Лига Европе ће бити преполовљена на 32 екипе са додатном плеј-оф рундом између групне фазе и осмине финала.

Такођем познато је да ће ново такмичење бити играно четвртком, када и садашња Лига Европе.

УЕФА је објаснила да ће шампиони сваке земље играти, што директно што кроз квалификације Лиге шампиона, али преостали тимови из такозваних малих земаља ће ући директно у новоформирану Лигу Европе 2 умјесто што су као до сада играли у квалификацијама за Лигу Европе.

Ново такмичење ће имати исти формат као Лига Европе, биће формирано осам група од по четири екипе, а побједници ће се пласирати у осмину финала. Преосталих осам мјеста добиће се плеј-оф рундом у којој ће играти другопласираних осам тимова из Лиге Европе 2 и осам трећепласираних екипа из Лиге Европе која се игра сада.

Побједник Лиге Европе 2 ће се директно квалификовати за такмичење у Лиги Европе 1 за наредну сезону.

Формат Лиге шампиона, како је објашњено, неће се мијењати.

"Ново такмичење ће учинити наша такмичења приступачнија другим екипама. Биће више клубова укључено, самим тим и више утакмица, више асоцијација у групној фази. Такмичење је плод дијалога у Европској клупској асоцијацији", рекао је предсједник УЕФа Александер Чеферин.

Према његовим ријечима, најмање 34 земље ће имати тимове у групној фази, умјесто садашњих 26.