latinica  ћирилица
02/12/2018 |  21:58 | Аутор: СРНА

ЕУ да спријечи самовољу и тортуру власти у Подгорици над грађанима

Марина Медојевић, супруга посланика Демократског фронта Небојше Медојевића, и Тамара Магделинић, вјереница Милана Кнежевића, упутиле су писмо званичницима ЕУ у којем их позивају да спријече самовољу и тортуру коју црногорска власт спроводи над грађанима и њиховим представницима.
Небојша Медојевић - Фото: Screenshot/YouTube
Небојша МедојевићФото: Screenshot/YouTube

У писму је наведено да се Медојевић налази у затвору по неуставној одлуци Вишег суда и да штрајкује глађу, а да Кнежевић у згради парламента чека да буде ухапшен, одбијајући да добровољно оде у затвор, те да су њих двојица жртве бруталног судског и политичког прогона над којима се годинама врши правно насиље.

"Пресуда којом је Апелациони суд потврдио одлуку Вишег суда да, без скидања имунитета и без уручивања одлуке, посланици буду затворени посљедица је политичког притиска", наглашено је у писму.

Према наводима из писма, суд је, игноришући уставне норме којима се посланицима гарантује посланички имунитет, наложио хапшење Кнежевића и Медојевића чиме је ставио до знања црногорској и европској јавности да институције Црне Горе дјелују ван закона и искључиво по диктату владајућих партија.

Медојевићева и Магделинићева су навеле да је Црна Гора "постала дикататорска земља у којој нема независности судства, владавине права, гдје се не поштује закон, те да сада представља опасност не само по своје грађане већ по цијелу Европу".

"Имајући у виду вашу позицију у ЕУ сматрамо да имате одговорност и надлежност да реагујете на сурово гажење фундаменталних људских права која се на дневном нивоу дешавају у Црној Гори и коначно заумете став који брани европске вриједности на које се тако често позивате", навеле су у писму супруга и вјереница посланика ДФ-а.

Оне су изразиле бојазан да се у супротном шаље опасна порука читавој заједници европских народа да су прогон политичких опонената, затварање невиних људи и дјеловање судства по политичким диктатима, легални и легитимни.

"Вјерујемо да овакав сценарио ником није у интересу. Зато вас, у име слободних људи, позивамо и ЕУ да се пробудите и спријечите самовољу и тортуру коју црногорска власт спроводи над сопственим грађанима и њиховим представницима", закључиле су у писму Медојевићева и Магделинићева.