latinica  ћирилица
03/12/2018 |  08:54 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Карпхамар: Нема правде за Србе у тзв. косовском правосуђу

Први међународни судија на Косову и Метохији по доласку Унмика Кристер Карпхамар, изјавио је да је убрзо по доласку схватио да у правосуђу самопроглашеног Косова нема правде за Србе.

"Бавио сам се тешким кривичним случајевима на Косову. Брзо сам се увјерио да Срби нису имали никакве шансе да добију никакву правду на тамошњим судовима. Албанци који су починили тешке злочине над Србима су ослобађани, а многи Срби су били осуђени без правичног суђења", рекао је Карпхамар за "Вечерње новости".

Истакао је да не вјерује да ће Специјални суд за злочине тзв "ОВК" у Хагу, процесуирати стотине одговорних за страдања Срба на Косову и Метохији по доласку међународне мисије 1999. године.

Карпхамар, први именовани судија УН у такозваном косовском правосуђу, који је на дужност ступио у вријеме администрације Унмика под Бернаром Кушнером, истакао је да није био изненађен када је Швајцарац Дик Марти 2010. године означио албанске лидере Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја као вође криминалних кланова који су одговорни за страдање Срба.

Овај шведски судија навео је да је његов задатак био да уз професионалце албанске националности учествује у процесуирању одговорних за "криминалне и ратне злочине" који су се догађали на Косову и Метохији 1999. године и послије тога.

Из Покрајине је, како је рекао, отишао послије шока који је доживио водећи истрагу за подметање бомбе под аутобус "Ниш експреса" у фебруару 2001. године, када је погинуло 12, а рањено 40 Срба.

"На основу ДНК доказа на мјесту догађаја у Ливадицама, утврђено је да је један од потенцијалних криваца Фљорим Ејупи. Тражио сам да он и још тројица осумњичених, бивши припадници "ОВК", буду одведени у притвор УН гдје би се наставила истрага. Међутим, они су пребачени у америчку базу Бондстил, у наводно најсигурније мјесто на Космету, одакле је Ејупи побјегао", рекао је Карпхамар.

Према његовим ријечима, сазнало се да је Ејупија раније обучавала ЦИА.