latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:11 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Херцег-Босна би могла бити реактивирана?

Ако бошњачка политика настави да негира вољу хрватског народа, онда се треба вратити на стање прије потписивања Вашингтонског споразума, којим је створена Федерација БиХ и поново активирати Херцег-Босну, преносе десни хрватски портали.
Плакат подршке Херцег Босни (фото:Tomislavcity.com) -
Плакат подршке Херцег Босни (фото:Tomislavcity.com)

На недавној сједници Предсједништва Хрватског народног сабора, предсједник ХСС-а БиХ Марио Караматић поручио је да поједини настоје да ријеше хрватско питање тако да Хрвати нестану.

Он сматра да је потребно припремити опцију повратка на стање прије потписивања Вашингтонског споразума, којег бошњачка страна неће да се држи.

То би значило да ФБиХ престане да постоји, па би преостале само унутрашње структуре које чине тај ентитет.

Из записника се не види како је реаговао остатак Предсједништва Хрватског народног сабора на овај приједлог, наводе портали, али Караматић је раније најавио да ће покренути иницијативу за ову процедуру, ако се настави затирање изборне воље Хрвата.

Ако је судити према записнику са те сједнице, своје ставове радикализовали су чак и они представници хрватског народа који су до сада углавном били неутрални о многим питањима да би сачували наклоност међународне заједнице, наводи и портал "Поглед".

Тако је члан Предсједништва ХНС-а Мартин Рагуж на сједници рекао да је БиХ ушла у ванредно стање и да треба међусобно ресетовати односе и наставити заједно кроз ХНС, јер је то једини начин.

Многи су на сједници нагласили да избор Комшића представља удар на темеље БиХ и да међународна заједница не препознаје суштину проблема у овој земљи.