latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:20 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Слом израелске "Челичне куполе"?

Војни портали тврде да разлог оставке израелског министра одбране Авигдора Либермана није "попустљива политика" Владе Израела према "Хамасу", већ слом противракетног система "Челична купола", који није могао да заустави пројектиле те исламске организације.

Лист "Милитари воч" тврди да је од неколико стотина ракета испаљених из правца Газе "Челична купола" успјела да пресретне тек шездесетак, што је довело до смрти и рањавања цивила и војника у Израелу.

Мада су ракете испаљиване са "примитивне конструкције" и имају домет од тридесетак километра, како тврде војни аналитичари, већину њих израелски противваздушни систем није успио да заустави.

"Челична купола" је, према свим карактеристикама, веома скуп и сложен систем, али је успио да неутралише тек 20 одсто "Хамасових" ракета.

Војни сајтови тврде да је Либерман први упознат о тој чињеници и да је излаз пронађен у наводном незадовољству министра због примирја са "Хамасом", а да врх Израела не жели да говори о проблемима са "Челичном куполом".

Израелска војска важи са изузетно обучену и технички опремљену армију, па су тврдње о неефикасности противракетног система - изненађење.

Војни аналитичари постављају питање шта ће се десити у случају да Иран почне да користи своје модерне ракете против Израела, када ни много примитивније "Хамасове" пројектиле израелски систем није зауставио?

Да су припадници "Хамаса" наставили да испаљују ракете, односно да Израел није испословао прекид ватре, питање је како би се ствари одвијале и колико би било још жртава и у самом Израелу, процјењују војни аналитичари.

У међувремену, израелски премијер Бенјамин Нетањаху настоји да спаси Владу и нађе нову стабилну већину у парламенту Израела.

Истовремено, Израел мора да ријеши проблем "Челичне куполе", тврде војни портали.