latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:52 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Брчко: Заштита објеката од државног значаја

Много је објеката од државног значаја и амбијеталних цјелина у Брчком, за чију реконструкцију би Дистрикт требало да издваја више средстава.

Ријеч је о културно - историјским грађевинама, које имају своју архитектонску, историјску и вјерску садржину.

Под заштитим државе у Брчком су три амбијенталне цјелине и 30-ак културно-историјских споменика које је потребно реконстрисати да би имали своју пуну историјску садржину. Већ 10-ак година Влада за то издваја средства, али, она, кажу у надлежној служби, нису довољна.

- У буџету за 2018. годину за ревиталзацију објеката имамо идвојених 250 хиљада марака, међутим за само један објекат нама треба минимално 150 хиљада за санацију фасаде и крова - истиче Јелена Дувњак, из Канцеларије за управљање јавном имовином, Брчко.

Опозиционе странке углавном упућују критике према рјешавању овог проблема. Питају зашто се за ове потребе не издваја бар онолико средстава колико се поклања НВО.

- Не можемо рећи да у задње вријеме није било помака у уређењу фасада, поготову у центру града, да су у протеклом времену издвајана средства али морамо да схватимо врло занемарив износ у односу на буџет којим располаже Брчко дистрикт и врло занемарив износ у односу на стварне потребе грађана - тврди Суад Бурић, посланик у Скупштини Дистрикта.

И у владајућим странкама кажу да због неправилног односа у расподјели средстава губе многи.

- Наш став је да та средства буду и већа, ево напоменућу само један од објеката Крсмановића куће који је у центру града, а који још није рестауриран - напониње Синиша Голић, посдлник у Скупштини Дистрикта.

Средстава за ове намјене може у буџету да буде много више, али то, према ријечима градоначелника Синише Милића, зависи од договора политичких странака које у Брчком чине власт.