latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:52 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

И. Сарајево - Плате за запослене у Болници "Србија"

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић постигао је данас договор са представницима синдиката и руководства Болнице "Србија" у Источном Сарајеву о начину исплате неисплаћених плата, доприноса и обавеза по другим основама.
Болница, Источно Сарајево - Фото: РТРС
Болница, Источно СарајевоФото: РТРС

- Данас је исплаћена једна плата, до сриједе, 5. децембра у подне, биће исплаћена још једна, а договорили смо се да за сутра најављени штрајк буде помјерен за сриједу, ако буде потребно његово одржавање, али мислим да неће - рекао је Богданић новинарима након састанка.

Напоменуо је да је договорено и да новембарска плата буде исплаћена до краја децембра.

- Добио сам чврсте гаранције да ће плата бити исплаћена - рекао је Богданић, напомињући да су учесници састанка успјели да постигну договор и превазиђу потешкоће и неспоразуме.

Он је најавио да ће до краја мјесеца бити исплаћене надокнаде у износу од 300.000 марака које нису везане за плату, а то су јубиларне награде, превоз, надокнада за смрт члана породице или рођење дјетета и слично.

Према његовим ријечима, договорено је и да се наредне године рјешавају заостале обавезе које су по том основу настале и за раднике који су били коректни и нису тужили своју установу.

- Протекли су неки рокови, па би се то могло сматрати застарјелошћу, али трудили смо се да сви радници буду обухваћени, па и они који су отишли у пензију, јер је та обавеза остала према њима - рекао је Богданић.

Министар је додао да је договорено да до средине фебруара наредне године почну разговори о начину рјешавања проблема пореза и доприноса, истичући да је то приоритет Владе Републике Српске.

Предсједница Синдиката доктора Сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић оцијенила је да је разговор био конструктиван и да је синдикат задовољан закључцима, јер је добио чврсте гаранције и термине.

Она је подржала закључак да се, умјесто до сада планираних 160.000 марака, у исплаћивање дугова радницима по другим основама осим плате, усмјери 300.000 КМ.

- Договорили смо се да двије нето плате буду исплаћене до сутра у 12 часова, за када је најављен штрајк. Да бисмо били потпуно сигурни да ће и та друга плата бити исплаћена, направили смо компромис и договорили се да штрајк помјеримо за 5. децембар у 12 часова. Очекујем да ћемо га тада званично одгодити - рекла је Јовичићева.

Изразила је наду да ће сви поштовати данашњи договор и да ће 5. децембра у 12 часова моћи потпуно обуставити штрајк.

Директор Болнице Горан Тодоровић изразио је задовољство данашњим договором и рекао да очекује да ће он бити реализован.

- Менаџмент ће дати пуну подршку и настојати да све техничке и друге ствари које се од нас очекују урадимо на вријеме и како треба - рекао је Тодоровић.

Штрајкачки одбор Болнице "Србија" раније је најавио штрајк, ако радницима не буду исплаћене плате за септембар и октобар са доприносима и доприноси за август.