latinica  ћирилица
03/12/2018 |  11:53 | Аутор: СРНА

НВО: Међународна заједница да спријечи кршење људских права Срба на КиМ

Невладине организације из српских средина на Косову и Метохији упутиле су отворено писмо међународној заједници у којем исказују озбиљну забринутост поводом кршења људских права Срба на Косову и Метохији и позивају међународну заједницу да предузме мјере да се то спријечи.
Косово - Фото: РТРС
КосовоФото: РТРС

Невладине организације су истакле да недавна одлука Владе /самопроглашеног/ Косова да уведе 100 одсто пореза на робу из централне Србије и БиХ има огроман негативан утицај на српску заједницу на Косову и Метохији.

"Срби су лишени многих основних нутритивних намирница, као и адекватних медицинских услуга и неопходних лијекова. Како се криза намирница и медицинских услуга континуирано погоршава, жене, дјеца, старци и болесници су највише угрожени", упозорило је 17 невладиних организација.

У писму се наводи да јучерашња одлука о забрани уласка на Косово и Метохију Унији жена са Врачара, чији је циљ био да дистрибуишу хуманитарну помоћ женама и бебама, представља злоупотребу моћи Владе самопроглашеног Косова са намјером да дискриминише српску заједницу како би остварила политичке циљеве.

Удружење жена са Врачара организовало је посјету сјеверу Косова и Метохије с намјером да уручи пелене, креме за породиље и њихове бебе, као и беби одјећу.

Царина самопроглашеног Косова прогласила је Унију жена са Врачара за "унутрашњу пријетњу безбједности Косова".

У отвореном писму невладиних организација наглашено је да одлука Владе у Приштини доприноси постојећим тензијама и могућој ескалацији сукоба на Косову и Метохији, те указано да је неопходно да се укине одлука о повећању такси, као и да се обје стране врате преговорима, како би се спријечила потенцијална ескалација хуманитарне и безбједносне кризе.

"На основу Универзалне декларације о људским правима, Међународног споразума о економским, социјалним и културним правима, Конвенције о елиминацији дискриминације против жена, као и Агенде за жене, мир и безбједност, позивамо међународну заједницу да предузме адекватне мјере како би спријечила даље кршење људских права и коришћење угрожених група у политичке сврхе", наводи се у отвореном писму.

Писмо су потписале невладине организације из "Коло српских сестара", "Косовски развојни центар" и "Меридијан" из Зубиног Потока, "Центар за мир и толеранцију", "Савез удружења жена" и "Унија послодава са Косова" из Звечана, "Пронађимо себи пут" из Лепосавића и "Санта Марија" и "Пословни центар" из Грачанице.

Потписници су и невладине организације "Женско право"," Омладински едукативни клуб Синергија", "Центар за базну рехабилитацију", "Центар за оријентацију друштва", "Центар за заступање демократске културе", "Хумани центар Митровица", "Свет анђела" и "Омладина Јазас" из сјеверног дијела Косовске Митровице.