latinica  ћирилица
03/12/2018 |  12:04 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Вилић: Припадници МУП-а Српске не могу бити екстерно премјештени у Дирекцију

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић изјавио је да полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске не могу бити екстерно премјештени у Дирекцију, која је, како каже, једина надлежна за заштиту предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Вилић је навео да Закон о полицијским службеницима БиХ не даје могућност да било који полицијски службеник са нивоа кантона или ентитета буде екстерно премјештен на ниво БиХ.

- Екстерни премјештај омогућен је само полицијским службеницима на нивоу БиХ - рекао је Вилић.

Према његовим ријечима, екстерни премјештај се односи на три полицијске агенције - Агенцију за истраге и заштиту, Граничну полиција и Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ.

Он је за портал Кликс изјавио да су представници Дирекције за координацију полицијских тијела прошле седмице одржали радни састанак са службеницима МУП-а Републике Српске како би финализовали договор у вези са преузимањем обезбјеђења предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, односно договорили технички детаљи физичке и техничке заштите по мјесту пребивалишта, мјесту рада и кретања.

- Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ у складу с тим договора техничке детаље за преузимање заштите изабраних функционера што подразумијева и чланове Предсједништва БиХ - додао је Вилић.

Он је поновио да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ једина полицијска агенција у БиХ која је надлежна за заштиту личности на нивоу БиХ.

Глас Српске је објавио да ће српског члана Предсједништва обезбјеђивати припадници МУП-а Српске који се у његовом личном обезбјеђењу налазе више од деценију, а остало је још само да буде ријешен њихов професионални статус, односно гдје ће бити запослени. Директор Полиције Српске Дарко Ћулум навео је да је једна од могућности екстерни премјештај, односно да припадници МУП-а који обезбјеђују Додика пређу привремено, односно за вријеме трајања обезбјеђења у Дирекцију за координацију полицијских тијела.