latinica  ћирилица
03/12/2018 |  12:20 ⇒ 12:20 | Аутор: РТС

Јелисејска палата потврдила Макронов долазак у Србију

Јелисејска палата званично је најавила посјету предсједника Емануела Макрона Србији, 5. и 6. децембра, а поједини француски медији пишу о тој посјети, уз оцјену да је њен циљ – оснаживање пријатељства између Париза и Београда.
Макрон и Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Макрон и Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

На сајту француског Предсједништва објављено је да ће предсједник Макрон отпутовати у сриједу по подне, када отпочиње званичну посјету Србији, док је четвртак планиран као други дан његове посјете Србији.

Предсједник Француске од посјете Београду није одустао ни због демонстрација и нереда посљедњих дана на улицама Париза, због којих је, иначе, француски премијер Едуар Филип отказао путовање у Пољску гдје је требало да учествује на самиту посвећеном клими.

Дневник 20 Минит наводи да су се односи између двије земље погоршали 11. новембра ове године, на церемонији поводом обиљежавања вијека од краја Великог рата у Паризу, и то због пропуста у протоколу, те додаје да су се након тога многи Срби "успротивили Макроновој посјети Београду".

"Многи Срби су послије тог догађаја истакли да је њихова земља имала највише стадалника у односу на број својих становника у Првом светском рату, борећи се прије свега раме уз раме са Французима на Источном фронту", пише француски дневник.

У тексту се наводи и да је одбијање Француске априла 2017. да Београду изручи Рамуша Харадинаја, кога српско правосуђе кривично гони због ратних злочина из времена сукоба на Косову 1998-1999, "већ пробудило међу Србима антифранцуска осећања, мада у мањој мјери".

Додаје се да многи Срби нису Француској опростили ни то што је учествовала у западној ваздушној кампањи 1999. чији је циљ био окончање сукоба на Косову и приморавање српских власти да повуку трупе из своје јужне покрајине.

"Та операција на челу са НАТО остаје дубоко понижење за многе Србе. Ово захлађење у односима праћено је и слабљењем економских веза", оцјењује лист.

Лист истовремено указује да је ријеч о првој посјети једног шефа француске државе откако је Србију посјетио Жак Ширак, 2001. године, неколико мјесеци након пада Слободана Милошевића.