latinica  ћирилица
03/12/2018 |  12:59 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У сриједу редовна и посебна сједница Парламента Српске

У сриједу, 5. децембра, биће настављена конститутивна сједница Народне скупштине, на којој би требало да буду изабрани потпредсједници парламента. Потом ће бити одржана и прва посебна сједница. Биће бирани делегати за Дом народа БиХ и Вијеће народа Српске, и разматран Приједлог закона о републичкој управи, којим би била реорганизована Влада Републике Српске.

У скупштини је одржан и састанак мандатара Радована Вишковића са Независним демократскм клубом.

Мада су консултације за састав нове владе званично завршене, мандатар Радован Вишковић разговарао је са члановима недавно формираног Независног демократског клуба. Интересовали су се како ће изгледати нова влада и да ли ће ту бити мјеста и за њих?

"За све има мјеста у влади. Ја сам мандатар, који је спреман да разговара са свима и сви ће наћи своје мјесто, према томе, 16 министарстава, 16 партија, никакав проблем. Како сам данас чуо, има најава да ће бити још неких клубова, па можда ћу и с њима разговарати у наредним данима", рекао је Вишковић.

Једно је сигурно - приоритет нове владе биће привреда, економија и развој реалног сектора - каже Споменка Стевановић. 

"Инсистирали смо да што прије почне повлачење конкретних мера у правцу развоја реалног сектора, пореских растерећења", изјавила је Споменка Стевановић. 

А како ће изгледати нова влада још се не зна. Прво је потребно реорганизовати – Законом о републичкој управи, који ће посланици разматрати у сриједу. Вишковић је поновио да би поједина министарства требало раздвојити, јер покривају више ресора. 

"Поједина министарства су прегломазна. Имамо министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, здравља и социјалне заштите.. Циљ нам није више министарстава, него прекомпозиција", додао је Вишковић.

Нова влада дјеловаће у правцу измјене Устава Републике Српске. Између осталог, потребно је прецизно дефинисати улогу Вијећа народа, јер често, каже Вишковић, долази до злоупотреба. Вишковић је рекао да је кандидат СНСД-а за потпредсједника Народне скупштине Жељка Стојичић.