latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:18 ⇒ 04/12/2018 | 08:42 | Аутор: РТРС

Подршка реализацији програма "Старт ап" Српска

У Бањалуци је данас одржана сједница Управног одбора Завода за запошљавање Републике Српске којој је присуствовала и предсједница Српске Жељка Цвијановић.

На заједничкој конференцији за новинаре предсједница Жељка Цвијановић и директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић нагласили су да је почела реализација пројекта запошљавања "Старт ап" Српска. Ријеч је о програму који ће омогућити финансијску подршку младима до 35 година, ако одлуче да покрену неки посао.

Вриједност пројекта је два милиона марака, од којих је половину обезбиједила Влада Србије, а другу половину Завод за запошљавање.

Предсједница Цвијановић додала је да ће износи за помоћ бити до 50 хиљада марака, зависно од врсте дјелатности.

"Национални програм запошљавања дао је резултате, а то се види по повећању броја запослених, па ће стога бити настављен", истакла је Цвијановићева.

Она је упознала чланове Управног одбора да ће као предсједник Републике Српске покренути и национални програм демографске обнове Српске, у којем ће један од важних патнера бити Завод за запошаљавање. Циљ је, рекла је, демографска обнова земље и обезбјеђивање услова да млади људи остану на овим просторима.

"Овај програм је веома амбициозан јер би требало да идентификује разлоге због који данас морамо да се бавимо овим проблемом", истакла је Цвијановићева.

Директор Завода за запошљавање Мирослав Вујичић нагласио је да је карактеристика програма "Старт ап" што се реализује у сарадњи са Владом Србије, а који је покренут на иницијативу бившег предсједника Српске Милорада Додика.

Ово је седми пројекат у овој години, а укупно је за подстицаје ове године, за 4.500 лица, издвојено 19 милиона марака, рекао је Вујичић.

Он је нагласио да су на данашњем састанку разговарали и о начину контроле токова новца који буде додјељиван, али и начину извршавања обавеза према радницима и према држави.

"Завод ће сваког апликанта који уђе у програм пратити три године. Замишљен је као заједничко улагање Завода и апликанта који ће морати имати трећину средстава од износа који ће му бити додијељен", нагласио је Вујичић.

Споразум Владе Српске и Завода за реализацију Програма запошљавања младих до 35 година под називом "Старт ап", потписан је крајем августа.