latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:30 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Вишковић: СНСД за потпредсједника НСРС предложио Жељку Стојичић

Потпредсједник СНСД-а Радован Вишковић изјавио је данас да ће ова политичка партија предложити за потпредсједника Народне скупштине Жељку Стојичић из реда хрватског народа.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

"Стојичићева је обављала ову функцију у протекле четири године. Да ли ће на сједници Народне скупштине бити изабрани сви потпредсједници - друго је питање, али је сигурно да ће СНСД имати кандидата", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да очекује да и СДС, као највећа опозициона партија, предложи кандидата за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, као и представници Бошњака.

"Очекујем да потпредсједници буду изабрани на скупштинском засједању", додао је Вишковић.

Сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буду изабрани потпредсједници заказана је за сриједу, 5. децембар.

Шеф Независног демократског клуба у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас у Бањалуци да је од изузетног значаја што ће приоритет нове владе Српске бити развој привреде и запошљавање.

"Неопходно је што прије предузети конкретне мјере које ће се односити на развој реалног сектора. Ту мислим на пореско растерећење, стварање бољих услова пословања, али и квалитеније кориштење привредних ресурса", рекла је новинарима Стевановићева, након састанка са мандатаром за састав нове владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Она је истакла да на састанку није било ријечи о именовањима министара, али да је постигнута сагласност о приоритетима и циљевима нове владе.

"Потребне су нам и реформа образовања, јавног сектора и здравственог система. Вишковић је у много бољој позицији у односу на претходну владу, јер ће имати комотнију већину у Народној скупштини. Вјерујем да ће грађани наредне године осјетити позитивне помаке", навела је Стевановићева.

Говорећи о новоформираном клубу, Стевановићева је рекла да очекује знатну подршку садашњих чланова општинских и градских одбора ДНС-а, те да би се клубу могли до краја седмице прикључити одбори из Бијељине и Зворника.

Коментаришући продају акција Рудника жељезне руде "Љубија", Стевановићева је навела да је као члан ДНС-а била против приватизације, јер је радила по инструкцијама из партије, да сада не осјећа одговорност и да о овоме треба питати лидера ДНС-а Марка Павића.

Вишковић је нагласио да је на састанку разговарано о приоритетима нове владе.

"Чланови новоформираног блока интересовали су се да ли је за њих планирано министарско мјесто. Добили су одговор као и сви до сада. Консултације су још у току, јер се мијењају околности формирањем овог клуба, а ако буде још неких нових клубова до фомирања владе разговараћу и са њима, јер има најава да ће их још бити у Народној скупштини", рекао је Вишковић.

Састанку је присуствовао и члан новоформираног клуба Недељко Чубриловић.