latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:44 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Гутерес о климатским промјенама: Питање живота или смрти

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је данас да је свијет "у великом проблему због климатских промјена" на почетку конференције о овој теми у Пољској.
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency)

"За многе људе, регионе и државе, ово је већ питање живота и смрти", рекао је Гутерес представницима скоро 200 држава које учествују у овом годишњем скупу.

Конференција се ове године одржава у пољском граду Катовице.

Гутерес је рекао да свијет и даље "не чини довољно да би спријечио неповратни и катастрофални поремећај климе", пренијела је ДПА.

Он је нагласио значај колективне привржености "већој акцији и већој амбицији" ради спречавања "глобалног климатског хаоса".

У наредне двије седмице делегати ће радити на изради правила за реализацију Париског климатског споразума из 2015. године.

Већи дио напора усмјерен је на обустављање емитовања гасова, због којих се планета све више загријава, првенствнено угљен-диоксида.

Гутерес је нагласио да је ситуација озбиљна и да нема довољно времена за "неограничене преговоре" о овом питању. Он је напоменио да научна истраживања сугеришу да би до 2030. године, загријавање Земље могло да достигне 1,5 степни Целзијуса.