latinica  ћирилица
03/12/2018 |  13:44 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Српска има званичан став о НАТО

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да Српска има званични став када је ријеч о чланству БиХ у НАТО.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у октобру прошле године Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенбер рекао је да очекује да министри иностраних послова Сјевероатлантског савеза на сутрашњем министарском састанку, одобре БиХ да пошаље први Годишњи програм за почетак примјене Акционог плана за чланство у НАТО.

- Морамо сачекати и видјети да ли ће власти БиХ искористити прилику. БиХ већ има МАП, сада само показујемо да смо спремни да прихватимо њихов годишњи програм, а они ће донијети одлуку да ли ће то урадити - изјавио је Столтенберг на конференцији за новинаре данас у Бриселу.

Према његовим ријечима, Годишњи програм је битан инструмент који помаже да БиХ спроведе политичке, економске и одбрамбене реформе.