latinica  ћирилица
03/12/2018 |  15:09 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Вишковић: Пратићемо став Србије

Мандатар за састав владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је данас да Српска има званични став када је ријеч о чланству БиХ у НАТО-у и да у свему прати Србију.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

"Република Српска не учествује у овој причи и прати став Србије. Ако став Србије буде промијењен позваћемо грађане Републике Српске на референдум о чланству у НАТО-у", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ово и политички став СНСД-а, чији је члан, а који неће бити промијењен у наредном периоду.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у октобру прошле године Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, којом се дефинише неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер рекао је да очекује да министри иностраних послова Сјевероатлантског савеза на сутрашњем министарском састанку одобре БиХ да пошаље први годишњи програм за почетак примјене Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО-у.

"Морамо сачекати и видјети да ли ће власти БиХ искористити прилику. БиХ већ има МАП, сада само показујемо да смо спремни да прихватимо њихов годишњи програм, а они ће донијети одлуку да ли ће то урадити", изјавио је Столтенберг данас на конференцији за новинаре у Бриселу.