latinica  ћирилица
03/12/2018 |  15:11 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Званичници честитали Јеврејима Хануку

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку предсједнику Јеврејске заједнице у БиХ Јакобу Финцију и свим Јеврејима у БиХ, поводом празника Ханука.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС) -
Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Илустрација: РТРС)

"Поштовани господине Финци, Вама лично и свим Јеврејима у БиХ упућујем најискреније честитке поводом јеврејског празника Ханука. Нека Вас свјетлост празника обасја топлином љубави, надом и радошћу", истиче се у честитки.

Додик је свим Јеврејима у БиХ пожелио да предстојеће празничне дане прославе у кругу породице и пријатеља, у миру, срећи и благостању и да празнични дани донесу добро расположење, мир и здравље и сву радост заједничког окупљања, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Честитку Јеврејима поводом Хануке упутила је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

"Упућујем вам искрене и срдачне честитке поводом великог јеврејског празника Хануке, са жељом да предстојеће празничне дане прославите у кругу породице и пријатеља, у миру, срећи и благостању. Нека је радосна Ханука", наводи се у честитки.

Ханука или празник свјетлости слави се осам дана. Обичај је да се сваке вечери у менори /осмокраком свјећњаку/ пали по једна свијећа.

Овај празник слави се у знак сјећања на трогодишњи ослободилачки рат и ослобођење Јерусалима 165. године прије нове ере, када је "поново упаљено кандило, а идоли избачени из храма".