latinica  ћирилица
03/12/2018 |  15:11 | Аутор: СРНА

Стриктно дефинисати улогу Вијећа народа

Мандатар за састав владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да није за опцију укидања Вијећа народа, али да јесте за стриктно дефинисање улоге ове институције и да зато постоји потреба за промјеном Устава Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

"Имамо на неки начин злоупотребу института Вијећа народа гдје се витални национални интерес потеже на ствари за које се то не ради. Нека Вијеће народа Републике Српске остане, али је неопходно стриктно дефинисати његову улогу", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је Устав Републике Српске неопходно промијенити, јер је њиме прописана смртна казна, а главни град Српске је Сарајево.

"Мислим да би било простора приликом промјене Устава да се разговара и о дефинисању броја министарстава. Када је ријеч о примјени пописа становништва, онда је јасно да би према попису из 2013. године била промијењена национална структура Владе Српске", додао је Вишковић.

Говорећи о реорганизацији нове владе, Вишковић је поновио да је потребно раздвојити нека министарства, јер покривају више ресора.

"Имамо Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство здравља и социјалне заштите, те Министарство рада и борачко-инвалидске заштите. То је више ресора које третира једно министарство. Циљ нам није више министарстава, него прекомпозиција", појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, нова влада ће ићи у правцу измјене Устава Републике Српске.

"Нисам чуо да се промјенама Устава жели увести предсједнички систем у Републици Српској. Да бисмо промијенили Устав морамо имати натопловичну већину у Вијећу народа и према томе до промјене Устава ћемо морати још мало сачекати", рекао је Вишковић.

Говорећи о приватизацији акција Рудника жељезне руде "Љубија", Вишковић каже да као мандатар није у току, али је позвао комапанију "Митал" да купи акције Љубије.

"Ријеч је о берзанској продаји акција и онај ко плати више имаће Љубију. Ако `Митал` има искрене намјере да рудари, онда не видим зашто не би били заинтересовани за акције овог рудника", рекао је Вишковић.