latinica  ћирилица
03/12/2018 |  15:51 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Синдикат и руководство Бање Мљечаница незадовољно новим Правилнииком

Нови Правилник Фонда здравственог осигурања угрожава пословање и радна мјеста и хитно мора бити промијењен, укинут или враћен на стари, поручено је из Бање Мљечаница код Козарске Дубице, након састанка представника радника и руководства бање са руководством Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Дубичка Бања Мљечаница ради са свега четрдесет одсто капацитета, јер је, кажу у овој здравственој установи, пословање угрозио нови правилник који не покрива двије трећине дијагноза, које се овдје лијече. Правилником су кажу смањена права и породицама погинулих бораца.

"Долазило се до сада, сада су нам одузели и то. Сада морам дати, на примјер, ту једну пензију, па и кад дођеш овдје мораш нешто и да купиш и да нешто доплатиш, то се једва саставља, а до сад је било. Бар смо то заслужили", рекла је мајка погинулог борца Мира Маријановић.

"Ми свакако не тражимо и не очекујемо од Фонда да нам плати оно што ми нисмо зарадили. Ми само желимо да нам Фонд пошаље довољно пацијената, да часно, достојанствено и поштено зарадимо своју плату, да од свог рада живимо", изјавио је директор ЈЗУ Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" Драган Брдар.

Због спорног правилника, бања има више запослених, него пацијената. Из Синдиката тврде, да је угрожен опстанак и бање и егзистенција запослених. 

"Није до нас. Ми једноставно желимо да добијемо пацијенте, да радимо, да живимо од нашег рада, да хранимо наше породице и да не идемо из Републике Српске", нагласио је предсједједник Синдикалне организације ЈЗУ Специјалне болници за физикалну медицину и рехабилитацију - бањи "Мљечаница" Душко Алавук. 

"Фактички нама не треба да постоји фонд, тако да се паре купе на јендом мјесту и оно што ћемо ми урадити у наредном периоду јесте да морамо урадити реорганизацију Фонда здравственог осигурања поготово када знамо да неке установе послују добро као што је ова установа и у наредном периоду ћемо тражити повећање плата. Већ смо упутили допис Влади Републике Српске и ресорном министарству за повећање плата, јер људи одлазе с ових подручја", истакао је предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић.

 Запослени кажу да је ниво рада и услуга у Бањи Мљечаница у посљедње двије године значајно унапријеђен. Плате су , засад, редовне, али су, кажу, обесхрабрени јер је сваким даном пацијената све мање.