latinica  ћирилица
03/12/2018 |  16:01 | Аутор: СРНА

СМ: До краја новембра пријављено 23.058 илегалних миграната

Савјет министара данас је усвојио информацију о стању у области миграција у БиХ у којој се наводи да је Служби за послове са странцима од 1. јануара до 29. новембра пријављено 23.058 илегалних миграната, од којих је намјеру за азил изразило 21.759, али је захтјев за азил поднијело њих 1.356.
Сарајево: Савјет министара - Фото: СРНА
Сарајево: Савјет министараФото: СРНА

Највише миграната дошло је из Пакистана - 7.644, из Ирана 3.583, Сирије 2.852, Авганистана 2.760, Ирака 2.077 и Либије 849, саопштено је из Савјета министара.

Министарство безбједности у сарадњи са надлежним институцијама и агенцијама предузима радње у складу са Акционим планом хитних мјера и закључцима Савјета министара.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /СИПА/, Дирекције за координацију полицијских тијела и Министарства унутрашњих послова Републике Српске и даље пружају подршку Граничној полицији БиХ у обављању послова надзора границе, а као прихватни центри за смјештај миграната у припреми су објекти бивше фабрике "Бира" и локација бившег Ђачког дома "Борићи" у Бихаћу.

Јачање границе БиХ, капацитета Службе за послове са странцима и Сектора за миграције, те реализација Споразума о реадмисији, јачање капацитета у области азила и борба против кријумчарења миграната и даље остају приоритети БиХ.

Савјет министара усвојио је и извјештај о прихвату и интеграцији држављана БиХ који се враћају у ову земљу по основу Споразума о реадмисији за период од 1. јануара до 31. децембра 2017. године.

Током извјештајног периода у БиХ је на основу Споразума о реадмисији враћено 1.485 лица, углавном из најрањивијих социјалних категорија.

За њих 966 није познато мјесто рођења, као ни посљедње пребивалиште, а у два случаја радило се о дјеци без родитељског старања, док је пет особа затражило смјештај у Реадмисионом центру у Мостару.

Савјет министара задужио је Министарство за људска права и избјеглице БиХ да развија и унапређује систем координације свих укључених институција и организација, те да о напретку у овој проблематици периодично извјештава Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ.