latinica  ћирилица
03/12/2018 |  16:10 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Договорени рокови исплате плата за запослене у Болници "Србија"

Одгођен је за сутра најављени штрајк запослених у Болници "Србија" у Источном Сарајеву. Ресорни министар Драган Богданић, представници болничких синдиката и управе договорили су рокове исплате три плате и неисплаћених накнада по другим основама.

Средства за једну од три неисплаћене плате, обезбијеђена су већ данас. За другу- у уторак или најкасније у сриједу у пријеподневним часовима. Трећа неисплаћена плата – новембарска, на рачунима запослених требало би да се нађе до краја године. У истом року биће издвојено додатних 300.000 марака за дуговања радницима која нису везана за плате, као што су превоз, јубиларне награде, накнаде за рођење дјетета, или у случају смрти члана породице, рефундирање трошкова специјализације.

"Договорили смо се како да ти сви радници буду обухваћени па и они који можда данас нису запослени. Отишли су у пензију, али је та обавеза према њима остала", рекао је Богданић.

Постигнути договор одгодио је најављени штрајк запослених у Болници Србија, за један дан. Са тенденцијом да у сриједу у подне, што је нови термин обуставе рада, потенцијални штрајкачи ипак буду на својим радним мјестима.

"Договорили смо се да се двије нето плате исплате до почетка штрајка. Петог децембра у 12,00 сати, очекујемо да ћемо га тада званично одгодити", изјавила је предсједница Синдиката доктора Сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић 

И мада су у ранијим преговорима синдикалци, инсистирајући на смјени руководства, одбијали сва рјешења која су им нуђена, данашње су, ипак, прихватили. 

"Ми из менаџмента ћемо дати пуну подршку и трудићемо се да све техничке и друге ствари које се од нас очекују у вези с тим, урадимо на вријеме", поручио је Ддректор Болнице Горан Тодоровић

Дугови по основу неуплаћених пореза и доприноса, у задатак остају долазећој влади Републике Српске! Већ с њеним формирањем, како је договорено, од средине фебруара сљедеће године, почеће преговори о модалитетима плаћања и тих обавеза, које су у протеклој декади кумулиране на износ од око 7 милиона марака.