latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:15 | Аутор: СРНА

Ђурић: Такозвана војска Косова - пријетња региону

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је најава формирања такозване косовске војске до сада највећа пријетња миру и безбједности у региону.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

"Оснивање те нелегалне формације угрозило би све што се до сада постигло у процесу нормализације односа Београда и Приштине", навео је Ђурић.

Ђурић је напоменуо да би та војска била формирана против Србије и српског народа на Косову и Метохији и да се то не може "прикрити никаквим неуверљивим образложењима о потреби доприноса самопроглашеног Косова глобалној безбедносној архитектури", саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

"Једино чему би једна таква формација допринела јесте продубљивање међуетничке дистанце у региону. Та формација била би нови фитиљ на балканском бурету барута", сматра Ђурић.

Ђурић је подсјетио и да је, према међународним споразумима којима је прије двије деценије окончан рат на Косову и Метохији, Кфор једина војна формација са правом да се налази на територији јужне покрајине.

"Још није касно да се Приштина одговори од намере да формира војску, и потребно је то учинити одлучно и без устезања, како би се шанса дала миру и дијалогу, а спречило избијање нових ратних пожара на Балкану", рекао је Ђурић.