latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:30 | Аутор: СРНА

Ћосић: Наредне године изградња још три стамбене зграде

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић данас је, поводом Међународног дана лица са инвалидитетом, изјавио да ће у наредној години са Министарством за избјегла и расељена лица Републике Српске започети изградњу три стамбене зграде с циљем рјешавања стамбеног питања социјално угрожених лица и ратних војних инвалида.
Начелник општине Источно Сарајево Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Начелник општине Источно Сарајево Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је, након пријема за ратне војне инвалиде приоритетних категорија, рекао новинарима да је циљ данашњег окупљања да се овим људима покаже да нису заборављени и да се поразговара о њиховим животним проблемима.

"То не значи да се чека идући 3. децембар да се поново окупимо, јер ће много тога бити урађено у наредном периоду", најавио је Ћосић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак нагласио је да је на подручју ове општине око 300 ратних војних инвалида, од којих је 40 од прве до четврте категорије инвалидности.

Он је навео да четири ратна војна инвалида од прве до четврте категорије и седам инвалида од пете до десете категорије немају стално запослење.

Предсједник Удружења ампутираца Источно Сарајево Срђан Јеремић истакао је да је положај ратних војних инвалида и лица са инвалидитетом у благом побољшању у односу на посљедњих 20 година.

Он сматра да медији немају довољно садржаја који се тичу ратних војних инвалида, те да због тога они немају начин да упознају ширу јавност о својој проблематици.

Према ријечима Јеремића, осим здравственог збрињавања, пензионисање ратних војних инвалида је водећи проблем ових лица, јер већи дио њих буде пензионисан као цивилни инвалиди.

Јеремић је навео да је остварено право да инвалиди од прве до четврте категорије сваке године имају бањско лијечење у трајању од 14 дана, те право на финансијску помоћ при изради ортопедских помагала.