latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:35 | Аутор: Вечерње новости

Отворен Филмски фестивал у Грачаници

У Дому културе у Грачаници отворен је 4. КиМ филмски фестивал.
Милан Марић, глумац - Фото: Screenshot/YouTube
Милан Марић, глумацФото: Screenshot/YouTube

Под слоганом "Овде!" у Дому културе у Грачаници почео је 4. Косово и Метохија међународни филмски фестивал (КММФФ), а свечано га је отворио глумац Милан Марић и награђивани руско-српски филм "Довлатов" Алексеја Германа млађег, у којем овај млади српски глумац игра насловну улогу.

Фестивал организују Европски културни форум и Дом културе у Грачаници, под покровитељством Министарства културе Србије, а до 6. децембра публика ће имати прилику да види 14 филмова најновије српске и европске продукције, међу којима су и остварења награђивана у Кану, Берлину, Венецији, Сан Себастијану.

На програму су "Сутон" оскаровца Ласла Немеша, породична драма "Сви знају" Ашгара Фархадија, "Срећан као Лазаро" Алиће Рорвачер, "Живот међу звијездама" Клер Денис, јапанска драма "Крадљивци" Хироказуа Коре-Еде, која је на овогодишњем Кану освојила Златну палму за најбољи филм.

Међу домаћим остварењима су "Заспанка за војнике" Предрага Антонијевића, епопеја о херојству српског народа у Првом свјетском рату, биоскопски хит "Јужни ветар" Милоша Аврамовића који је у Србији забиљежио 600.000 гледалаца.

Најмлађа публика уживаће у једном од најбољих домаћих остварења за дјецу посљедњих година, а ријеч је о филму "Злогоња" Рашка Миљковића, оптимистичној причи о дјечаку Јовану који је рођен са парцијалном церебралном парализом, и који побјеђује своју болест.

У оквиру домаћег програма биће приказан и 30-минутни документарно-играни филм "Тихи кутак Христов" Радислава Јеврића, у којем играју Радивоје Раша Буквић, Небојша Глоговац, Кристина Стевовић, Лазар Шћекић, Вук Бундало, Слобода Мићаловић.

Овогодишњи КММФФ, истиче директор фестивала Мирослав Могоровић, послије три успјешна и врло посјећена издања у Косовској Митровици и Звечану, има још већи значај.

- Главни циљ овог фестивала је подизање културне свијести и јачање културне понуде у српским срединама на Косову и Метохији. КММФФ је замишљен као Међународни филмски фестивал, са акцентом на промоцији европске и српске кинематографије, и да укаже на неопходност очувања српске културе на КиМ, као круцијалног сегмента једног друштва - каже Могоровић.

Према његовим ријечима, овај фестивал носи пуно емоција, јер бар у тих неколико дана трајања Србима на КиМ омогућава да живе нормално, у окружењу које није пријатељско према њима.

- То је један од главних разлога због којих се боримо да из године у годину настављамо са овим фестивалом, што није било баш лако, јер нашим људима он много значи, и све је то врло диљиво. Претходних година смо сву опрему за фестивал морали да доносимо из Београда, а ове године Дом културе у Грачаници има свој пројектор, и сада ће наши људи први пут имати прилику да виде филмове са свјетских фестивала. Надам се да ћемо наредних година, као фестивал, моћи да приказујемо филмове и у другим српским енклавама, у мањим мјестима, јер знамо колико то значи нашим људима, прије свега, осјећај да нису остали без своје матичне културе - закључио је Могоровић.