latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:41 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

Пашалић: Програм демографске обнове Српске пун погодак

Демограф Стево Пашалић изјавио је дана да је пун погодак најава предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић о покретању вишегодишњег националног програма демографске обнове Српске.
Стево Пашалић (Фото: porodicnikrug.com) -
Стево Пашалић (Фото: porodicnikrug.com)

Пашалић је оцијенио да је то права ствар, наводећи да би Српска на овом плану, прије свега, требало да уреди системске мјере и одабере оне које су реалне и које могу дати очекиване резултате.

Он је навео да у наредном периоду треба направити њихову селекцију, јер превелик број може одвести у другу крајност, односно да не буде жељених ефеката.

- Када се уради популациона политика, оцијениће се које мјере су приоритет и које дају веће ефекте краткорочно и дугорочно. Има и финансијских и нефинансијских мјера. То јесте сложена проблематика, али најважније је да постоји најава да се иде у то. То нам апсолутна треба и то поздрављам - рекао је Пашалић.

Предсједница Српске рекла је данас да је циљ вишегодишњег националног програма демографске обнове Српске да се створе услови да људи остану овдје, те да се ради на њиховом повећаном запошљавању, али и стварању услова за већу креативност, инвентивност и иницијативу.

Она је истакла да ће у овај програм бити укључено много субјеката, међу којима је Завод за запошљавање Републике Српске.

Цвијановићева је навела да ће у Српској бити реализован Програм стартап Српска вриједан два милиона КМ, чија је циљна група запошљавање младих до 35 година.