latinica  ћирилица
03/12/2018 |  17:56 ⇒ 19:26 | Аутор: РТРС

Бјелица: Вијећници без вијећа, делегати без легитимитета

Милован Бјелица, потпредсједник СДС, упутио je отворено писмо јавности у којем је изнио своје виђење тренутне ситуације у странци и дешавањима послије избора у БиХ. Писмо преносимо у цијелости:
Милован Бјелица - Фото: СРНА
Милован БјелицаФото: СРНА

"Моју жељу и одлуку да се до Скупштине странке средином мјесеца не обраћам јавности на овај начин, просто је промијенила потреба и жеља да информишем чланове и симпатизере ,али и заинтересовану јавност о дешавањима унутар странке, а у вези овјере кандидатских листи за избор делегата из Републике Српске у Дом народа ПСБиХ и кандидатских листи за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске.

Ова дешавања могу имати пресудан значај за резултате унутарстраначких избора те сходно томе и за будућност Српске демократске странке. Сматрам да је важно да јавност буде информисана, посебно када отуђено, најуже руководство странке, односно узак круг људи око предсједника и сам предсједник обично нису доступни медијима, на питања немају коментар и став, а и када се јаве, то је најчешће закашњела реакција и став који им је сервиран да буде њихов. Тако поједници сматрају да је медијска затвореност и мораторијум на све унутарстраначке теме начин на који може и треба да функционише једна демократска политичка партија.

Онај коме није јасно да је овдје ријеч о унутарстраначкој борби за позицију, за очување странке и враћање на истински демократски и патриотски курс са којег је неки годинама гурају, жртва је заблуде и насједа на причу о "издајницима", коју су наши политички опоненти користили током протекле кампање, али и прије ње. Сада ту исту матрицу на поједине чланове странке примјењује предсједник у оставци и узак круг људи које он уцјењује или мами неким функцијама унутар странке и/или Вијећа народа Српске и Дома народа ПСБиХ.

То је усмјерено против мене и свих који имају своје мишљење и став, а који се разликује од става предсједника у оставци.

Отуда и називи "пучисти" и издајници, којима ће како рекоше "они да виде леђа".

Међутим, уколико само мало размислимо, једина истина коју су изрекли је то гледање у леђа. Они у наша леђа гледају на крају сваких избора, када се објаве резултати, они наша леђа гледају јер онај ко води и иде напријед окренут је леђима од сљедбеника. Сада видимо да има сљедбеника који знају да раде само иза леђа, па чак и онда када залутају на чело.

Тек онда је јасно зашто се листе Српске демократске странке за делегате из Републике Српске у Дом народа ПСБиХ и кандидатска листа за избор делегата у Вијеће народа Републике Српске прави без сагласности органа странке, без могућности предлагања и зашто се не поштује заступљеност свих изборних јединица.

Ми сада имамо самовољу предсједника у оставци, који спроводи освету над члановима странке из изборих једница 5, 6, и 8, односно Добој, Бијељина и Источно Сарајево.

Самовоља је општа, а борбу да остане на позицији назива опозиционарством, маскира фразама и игнорисањем свих који мисле другачије, свих који имају изборни резутат. Дугогодишње чланове и функцонере жели да "испрати" из странке, на осниваче се не обазире, а нове чланове нити може, нити зна да привуче.

Када је у питању листа за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ на којој је носилац Младен Босић, органи странке су једино о њему рапсрављали. Остала имена, а ту су Бранко Блануша и Младен Шумар уопште нису ни помињана. Против ових људи ја немам ништа, међутим неки ред се мора знати, а правила која смо заједно усвојили морају се поштовати.

Предсједница Актива жена СДС Весна Адамовић, је само пар дана након избора упутила писмо предсједнику, предсједнику Главног одбора и генералном секретару странке у којем је поднијела неопозиву оставку на све страначке функције, а била је члан Главног одбора странке, предсједница Актива жена изборне јединице 3 и предсједница Актива жена Бањалуке.

"Као човјек са дугогодишњим радом и активизмом у странци, као човјек који је дао несебичан и пуни допринос за морално узрастање странке, као жена која се борила за поштовање јединства и саборности, поштовања сваког члана појединачно, надам се да ћете разумјети мој чин. Ово није исхитрена одлука, већ одлука која је посљедица нечињења странке и понављања грешака из прошлости", написала је тада госпођа Адамовић.

У међувремену ту је одлуку промијенила, а странка је ваљда почела да "чини" онда када се она нашла на листи за Вијеће народа Републике Српске, на листи посланика Милана Тубина. На тој листи је још и Александра Пандуревић. Ни о овој листи органи странке нису разговарали.

Невјероватно звучи да предсједник странке каква је СДС, жели да буде делегат у Вијећу народа Републике Српске. То мјесто сем финасијске користи нема никакву политичку тежину, то је уопште први случај да предсједник било које партије жели у то вијеће. Прочитао сам поређење да је то као када би се неки начелник општине након престанка мандата борио да буде предсједник мјесног одбора странке. Међутим, то очигледно не схвата човјек који ни сам не зна како је постао предсједник странке, па уз себе на листу за то исто вијеће вуче и Младена Кајкута, који ни у општем незадовољству са влашћу у Бањалуци није успио да помјери странку напријед, недовољно активан и окретан, допустио је да ПДП преузме гласаче и у Бањалуци постане друга политичка странка.

Такође, лажно се тврди да је Предсједништво Младих СДС једногласно позвало предсједницу Младих СДС-а Нину Букејловић да поднесе оставку. Група младих која се састала у Бијељини навела је: Због наношења штете угледу Младих СДС као и самој странци дјеловањем у предизборном периоду, због неприличног дјеловања након избора, као и нестатутарног понашања Предсједништво Младих СДС-а је једногласно изгласало неповјерење предсједници Младих СДС Нини Букејловић".

Оно што овдје није познато и што се скрива је то да је предсједник СДС Вукота Говедарица овјерио листу на којој се Нина Букејловић изјаснила као Бошњакиња. Замјеник предсједника Младих СДС Никола Злојутро се није обазирао на упозорења о посљедицама овог чина на које је указивао Дарко Берјан, предсједник Актива младих СДС, из Изборне јединице 8.

Све ово још јасније освјетљава стање у Српској демократској странци и показује колико су нам пријеко потребни унутарстраначки избори, а прије тога Скупштина странке на којој ће комплетно руководство и предсједник Говедарица поднијети оставке".

Пише: Милован Бјелица

Писмо Весне Адамовић упућено Бјелици 09.10. 2018
Поштовани предсједниче СДС, поштовани предсједниче Главног одбора СДС, поштовани Генерални секретаре СДС,

Са дубоком моралном одговорношћу, у првом реду према себи, а онда, наравно, и према вама, обавјештавам Вас да подносим неопозиву оставку на сљедеће функције у странци:

- на мјесто предсједнице АЖ СДС РС

- на мјесто члана Главног одбора СДС РС

- на мјесто предсједнице АЖ ИЈ 3

- на мјесто предсједнице АЖ града Бањалука

Као човјек са дугогодишњим радом и активизмом у странци, као човјек који је дао несебичан и пуни допринос за морално узрастање странке, као жена која се борила за поштовање јединства и саборности, поштовање сваког члана појединачно, надам се да ћете разумјети мој чин. Ово није исхитрена одлука, већ одлука која је посљедица нечињена странке, и понављања грешака из прошлости.

Странка, која је прокламисала борбу за бољу будућност образом и поштењем, на моју жалост, и жалост свих оних који су вјеровали у то, пала је на испиту. Није се смјело десити искуство прошлости, нису се смјеле затварати очи пред очигледним појединачним интересима (како у Бањалуци, тако и у Републици Српској) који су надвладали заједнички интерес, и управо довели до резултата који је скандалозан.

Ја, са дубоком тугом, констатујем да не могу ићи даље у истој колони са људима који су добили повјерење на превару, на обману, на манипулацију и на трговину.... а, вама, који ћете у будућности доносити одлуке, можда ово моје писање буде нешто над чим ћете се замислити, а можда буде само једно од многих у низу који су били и прошли...

Желим вам свако добро, да изградите Српску демократску странку онаквом каква нам треба и какву људи широм Републике Српскер желе да виде.

Ја још увијек вјерујем да ви то можете, и да нећете више дозволити недостојним људима и у Бањалуци и шире да буду на мјестима одлучивања.

Да Бог буде уз вас !

ВЕСНА АДАМОВИЋ, члан Српске демократске странке

Бањалука, 09.10.2018.

Извор: www.milovanbjelica.net