latinica  ћирилица
03/12/2018 |  18:20 | Аутор: Б92

"Бесмртни" Паненка прославио 70. рођендан (ВИДЕО)

Спектакуларним извођењем пенала на Европском првенству 1976. је репрезентацији тадашње Чехословачке донио титулу шампиона и себе уписао у фудбалске анале.
Дејан Станковић на 70. рођендану Антонина Паненке(Фото:b92.net) -
Дејан Станковић на 70. рођендану Антонина Паненке(Фото:b92.net)

Антонин Паненка је на београдској "Маракани" у одлучујућој петој серији једанаестераца, који су први пут у историји одлучивали о прваку "Старог континента", показао несвакидашњу смиреност и луцидност, а гол који је постигао постао је планетарно познат.

Идеја којом се водио и вјештина којом је извео шут до тада нису виђени на фудбалским теренима и тиме је Антонин Паненка себи "купио" мјесто међу бесмртнима.

Легендарни чешки фудбалер тренутно је почасни предсједник Бохемианса, клуба у коме је почео своју богату каријеру.

Паненка је у недјељу прославио 70. рођендан, а Бохемианс је у част човјека који је у историји тог клуба на 230 утакмица постигао 76 голова организовао пригодну свечаност.

Специјални гост у Прагу био је и прослављени репрезентативац Србије и амбасадор УЕФА Дејан Станковић, који је Паненки уручио пригодне поклоне и увеличао цијели догађај.

УЕФА је и овим чином по ко зна који пут показала како се односи према легендама европског фудбала и играчима који су на својеврстан начин обиљежили историјат такмичења под њеним окриљем.