latinica  ћирилица
03/12/2018 |  18:34 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Нема договора о већини у Федерацији БиХ

И након разговора руководства СДА са тзв. грађанским странкама, окупљеним око СДП-а БиХ, нема договора о већини у Федерацији. А да ли има парламентарне већине на нивоу БиХ требало би да буде јасно на конститутивној сједници Представничког дома Парламента БиХ, 6. децембра.

Општа конфузија међу политичким странкама у Федерацији. СДА би са изборним побједницима из сва три народа плус странке љевице, СББ БиХ неће са СДА, ХДЗ-у БиХ због случаја "Комшић" не прија ДФ-у, љевица пак избјегава коалицију са, како их зову, етничким странкама.

"Не видим начин да се етничке базиране странке избјегну, Не видим пут да се направи стабилна власт, а да се избјегну велике странке које су добиле снажну подршку бирача попут СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА", рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

"Ми смо јасно рекли да у овом тренутку нисмо спремни да будемо дио коалиције и приче са националним странкама", изјавио је предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић.

Никшић је отишао корак даље и устврдио да је СНСД-е, странка која баштини исте социјалдемократске идеје као и СДП, национална те због тога је као и СДС неприхватљива као партнер. 

На питање новинара које су по њему националне странке из Републике Српске, Никшић је одговорио:

"Па мислим да је то јасно. СНСД и СДС су националне странке из Републике Српске",

Иако је остало нејасно ко то из Републике Српске одговара лидеру СДП-а, потпуно је јасно да се без СНСД-а не може формирати власт на нивоу БиХ. Тест за постојања парламентарне већине на принципу репрезентативности народа биће избор Колегијума на конститутивној сједници ПД ПС БиХ 6. децембра.

"Важно је да Колегијум буде стабилан од оних политичких субјеката који ће у збиру дати тај заједнички ниво власти како у ПС тако у СМ БиХ. Уколико буде постигнут политички договор, СНСД је спреман да партиципира у Колегијуму Представничког дома ПС БиХ", нагласио је члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.

Судећи по искључивости у преговорима федералних политичких странака није извјесно да ће се до 6. децембра искристалисати федерална већина за ниво БиХ. У том случају, посланици ће на конститутивној сједници само положити заклетву, док ће избор Колегијума, те Савјет министара БиХ сачекати наредну годину.