latinica  ћирилица
03/12/2018 |  18:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Породица Барбу - успјесима разбили предрасуде и стереотипе

Породица Јована Барбуа из Бијељине једна је од малобројних ромских породица која је напустила традиционални, номадски начин живота.

Раде и школују троје дјеце. Син студира економију, једна кћерка је матурант Економске школе, а друга девети разред основне школе. Поносни су што им дјеца одрастају у добре људе, и што се не стиде свог поријекла.

Прије четрнаест година Јован Барбу је дошао с породицом у Бијељину у потрази за послом. Каже, обећао је себи и својој дјеци да неће поштовати ромску традицију. Ради, дјецу школује и учи се не стиде што су Роми, а сународницима поручује.

"Учите своју дјецу да буду људи, да не лутају по овом свијету, да не идемо од врата до врата, да би пружали руку, да нам неко додјели", навео је Јован Барбу.

Дјецу су васпитали да кроз живот иду уздигнуте главе. Јована, матуранткиња Економске школе, ђак за понос. Пет година побјеђује на такмичењу у бесједништву на Вишњићевим данима. Планира да студира право.

"Хоћу да будем добар адвокат. Желим овдје да останем да се борим за свој циљ, а и за боље сутра других Рома", изјавила је ученица 4.разреда Економске школе у Бијељини Јована Барбу.

Већ првог дана у школи с поносом је истакла своје поријекло, а наредних дана истицала се по успјесима.

"Ради се о даровитој дјеци, а када су даровита дјеца у питању онда друге одреднице никакву функцију немају", истакао је директор Економске школе Душки Ђурић.

Син Петар, студент економије у Источном Сарајеву, првак је на републичком такмичењу из монетарне економије, а најмлађа, Драгана планира да студира психологију.

"До сада нам се није десло да изађемо на улицу и да се неко пожали на нашу дјецу. До сада смо имали само то да нам неко похвали дјецу и то нам је драго", додала је мајка Зорица Барбу.

Породица Барбу поносно истиче да су Роми. А својим дјелима и успјесима разбили су предрасуде и стереотипе о ромској популацији.