latinica  ћирилица
03/12/2018 |  18:47 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Прича о Ненаду Добријевићу - сваки животни циљ достижан

Трећи децембар обиљежава се као Свјетски дан лица са инвалидитетом. Иако 90 одсто слијеп, 30-тогодишњи Ненад Добријевић из Приједора остварио је готово све снове. Завршио је факултет, формирао породицу и запослио се, а има времена и за музику. Радимо ли оно што нас чини срећним, тјелесни недостатак није препрека, поручује овај храбри младић.

Током раног дјетињства и првих школских дана, Ненад се ни по чему није разликовао од вршњака. Проблеми су почели у четвртом разреду основне школе, када му је вид нагло ослабио. За само три мјесеца, изгубио је 60 одсто вида.

"Онда смо кренули по љекарима, да се то испита шта је. Бањалука, Београд... Тако да је утврђено да је у питању Шаргартова болест, то јесте једна врста дистрофије жуте мрље", рекао је Ненад Добријевић.

Тада почиње његова борба. Није се предао. Напротив – успио је да оствари већину дјечачких снова. Завршио је факултет Политичких наука, оженио се и добио близанце. Ненад је и успјешан музичар. Годинама свира бубњеве у многим локалним бендовима. Осим породице и пријатеља, управо музика му је, каже, највише помогла у превазилажењу проблема. 

"Онда је то између осталог био мали бијег од свега тога, гдје ја заправо све могу, гдје ме тај недостатак вида не ограничава у било чему, и гдје имам могућност да се изразим", наводи он,

Прије неколико година из Бањалуке се преселио у Приједор, гдје се и запослио у Удружењу родитеља дјеце са посебним потребама "Невен". Социјални рад омогућио му је остваривање још једног животног циља – да помаже онима којима је помоћ најпотребнија.

"Јако је велика радост кад на крају дана знате, ако ништа друго, бар да сте некоме набацили мало осмјеха на лице", истакао је Ненад.

Инвалидитет јесте проблем, али не и ограничење, поручује Ненад. Битно је, каже, не посустати и радити оно што нас чини срећним, а коцкице ће се саме посложити. Овај храбри младић доказ је да је, уз довољно жеље и труда, сваки животни циљ достижан.