latinica  ћирилица
03/12/2018 |  22:14 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Србија фуриозно преко Грчке!

Кошаркашка репрезентација Србије савладала је вечерас у 10. колу Групе Л квалификација за Свјетско првенство селекцију Грчке (84:61) и тако дошла на праг пласмана на Мундобаскет.
Радуљица у нападу (фото: FIBA) -
Радуљица у нападу (фото: FIBA)

Пред око 5.000 гледалаца у дворани ''Александар Николић'', изабраници селектора Александра Ђорђевића су одлично ушли у меч, прије свих Јовић и Радуљица и врло брзо Србија је стекла прву осетнију предност - 12:3, па 15:5, 19:9.

Свој печат нешто касније дали су и Васа Мицић, па Стеван Јеловац и до краја прве четвртине предност Србије је расла до ''плус 15'' - 29:14 на крају првог квартала.

Србија - Грчка (фото: КС Србије)

У других 10 минута ''Орлови'' стижу и до 17 поена вишка (40:23), али финиш друге четвртине протекао је у знаку гостију који су лагано топили предност домаћина, а све су зачинили тројком Бохоридиса уз звук сирене за 44:35 на полувремену, што је резултат којим су Грци могли да буду презадовољни имајући у виду све што се дешавало на терену.

На почетку трећег квартала гости прилазе и на ''минус седам'' - 44:37, а нешто касније и на само три поена разлике - 49:46 и мирисало је тада на нове проблеме.

Али, срећом, репрезентативци Србије су успјели да стабилизују игру, направили су серију 8:0 којом стижу до пристојних 57:46 и послије тога Грцима више није било повратка.

До краја, Србија је рутински одрадила посао, у пар наврата је стизала и од 19 поена разлике, а тројком Јеловца у последњем минуту пребацила и 20 поена предности.

Ово је први пораз Грчке у квалификацијама, а Србија је уписала шесту побједу, на два кола прије краја. Теоретски, још није обезбјеђен пласман на Свјетско првенство, али би очекивана побједа над последњепласираном Естонијом у сљедећем колу могла да рјеши све дилеме.

Стефан Јовић је са 22 поена био најефикаснији у репрезентацији Србије, Радуљица је уписао 13, уз пет скокова, 6 асистенција, а на 13 се зауставио и Мицић.

Код Грка Салустрос и Бохоридис најефикаснији са по 12 поена.