latinica  ћирилица
04/12/2018 |  08:36 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије не шири говор мржње

Виши државни тужилац Оливера Ражнатовић одбила је захтјев Црногорског покрета за преиспитивање рјешења тужилаштва о одбацивању кривичне пријаве против Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско приморског Амфилохија за наводну повреду угледа народа, мањинских народа и других мањинских националних заједница.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

Ражнатовићева је у својој одлуци навела да је, поступајући по притужби, увидом у списе предмета утврдила да је Основно тужилаштво у Подгорици рјешење донијело у складу са законом.

Она је истакла да Црногорски покрет има право да "предузме гоњење пријављеног у року од 30 дана од дана пријема обавјештења подношењем оптужног приједога Основном суду у Подгорици".

Црногорски покрет је у октобру доставио притужбу Вишем тужилаштву у Подгорици подсјећајући да су тужбу поднијели због изјава митрополита Амфилохија подгоричким "Вијестима" 5. августа, али је тужилаштво одбацило са образложењем да нема основане сумње да је владика црногорско-приморски починио кривично дјело за које га терете.

Тужилаштво сматра да нема ништа спорно у изјави владике Амфилохија: "У народу и сад кажу - пусти га, тако се понаша јер није крштено. Онај који није крштен нема страха Божјега ни стида пред људима".

У тужилаштву су утврдили да није било говора мржње ни у коментару о канонски непризнатој црногорској православној цркви.